1515
Annons

Förvaltaren prickade sektorns comeback – pekar ut fyra aktier

Bolag inom förnybar energi har växt in i sina värderingar. Det säger Patric Lindqvist, fondförvaltare på Handelsbanken, som siktat in sig på solkraftssektorn i år.

”Det senaste halvåret har vi ökat investeringarna markant inom det segmentet”, säger han och pekar ut fyra aktier som han satsat på i år.

Redan i februari spådde han en comeback för solenergibolagen och har prickat rätt i flera fall. 

Patric Lindqvist förvaltar Handelsbankens fond Hållbar Energi.
Patric Lindqvist förvaltar Handelsbankens fond Hållbar Energi.Foto:Mostphotos; Joey Abrait

Efter en rusning på aktier inom förnybar energi under 2020 gick det betydligt trögare i fjol. Kurvorna vände ned innan aktierna tog fart igen i våras. Men det finns en skillnad mellan nu och förra gången aktiekurvorna toppade, enligt Patric Lindqvist.

”Aktierna var väldigt dyra i början på 2021. De var absolut övervärderade kortsiktigt. Men det som hände under fjolåret var att bolagen växte in i värderingarna. Vi är på rimligare multiplar nu”, säger han.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har energiförsörjningen inom EU blivit en säkerhetsfråga. Under de senaste månaderna har det varit flera geopolitiska turer med sanktioner och satsningar på att bli kvitt beroendet av rysk gas och olja. Något som lett till att Ryssland svarat med att dra ned på gasleveranserna till Europa.

”Utvecklingen har lett till högre priser på el. Det har inneburit att lönsamheten åkt upp i taket i sol- och vindkraftsbolag eftersom det är de billigaste energikällorna. Intresset har ökat i och med att säkerhets- och plånboksargumenten lagts på klimatargumenten”, säger Patric Lindqvist.

Men medan det är vindkraftsaktierna som gått bäst bland de förnybara energikällorna på den svenska börsen har Patric Lindqvist ökat investeringarna på andra områden.

”Det vi har gjort väldigt mycket i år är att öka investeringarna inom solkraftssektorn. Där har vi sett rekordartade volymer av installationer och det kommer bara att fortsätta. Dels för solparksoperatörer men kanske speciellt bland utrustningsleverantörerna ser det ganska intressant ut”, säger han.

Redan i februari, innan kriget i Ukraina, spådde han ett uppsving för solenergibolagen. 

”Vi kommer kunna se en tydlig förbättring för solenergibolagen redan under andra halvåret. Priser på solpaneler, som brukar sjuka 15 procent årligen, har stigit på grund av flaskhalsarna vilket lett till att en del solparksprojekt valt att avvakta. Men de kommer att lösa upp sig snart”, sa han då.

Under året har Patric Lindqvists fond Handelsbanken Hållbar Energi bland annat satsat på amerikanska Sunnova Energy och Sunrun som säljer solcellssystem och energilagringsprodukter. Båda aktierna är ned några procent under 2022 men har rusat 50 respektive 36 procent den senaste månaden.

”Vi har även Longi Green Energy som tillverkar komponenter till och Jinkosolar som tillverkar solpaneler. Det senaste halvåret har vi ökat investeringarna markant inom det segmentet”, säger Patric Lindqvist. 

Longi Green Energy har haft en nedgång runt 11 procent i år medan Jinkosolar har rusat över 33 procent. 

I fonden, som har en internationell profil, återfinns de stora tillgångarna utöver solenergi inom energilagring och bolag som producerar material till elbilar. 

”Vi har de största investeringarna i aktörer som producerar råmaterialen till exempelvis batterierna. Allkem är störst inom innehavet. Sedan kom Albemarle med en väldig bra rapport nyligen. Vi har också koreanska LG Chem”, säger Patric Lindqvist.

Australiska Allkem, amerikanska Albemarle och koreanska LG Chem är upp mellan 2 och 5 procent i år. Samtliga bolag har rusat över 20 procent den senaste månaden. 

Men Patric Lindqvist understryker att när man sysslar med gröna aktier ska man vara beredd på att det både kan svänga upp och ned.

”Att hoppas att det ska gå på ett rakt snöre är nog naivt. Jag tror fortfarande på att det kommer vara volatilt. Det finns fortfarande en hög grad av politisk risk. Något vi såg med klimatpaketet i USA.”

Det var länge oklart om Bidenadministrationen skulle få igenom ett klimatpaket eftersom den demokratiska senatorn Joe Manchin hade satt sig på tvären. I slutet på juli kom det däremot besked om att en överenskommelse slutits med honom.

”Nu ser USA ut att ha kommit på banan igen. Så det ser bra ut för segmentet. Man ska nog inte tänka på att göra en superaffär kortsiktigt. Däremot långsiktigt är det här det enda området där det måste finnas tillväxt, annars vore det förödande. Jag räknar med att tillväxten behöver vara tre till fem gånger snabbare än BNP-utvecklingen de närmaste 25 åren, för att vi skall klara av klimatutmaningen.”

Strategen: Sommarrallyt tillfälligt – sju aktier för en stökig höst

Julirallyt var förmodligen tillfälligt och nu väntar tvära kast på börsen när marknaden fortsatt är fast i en rävsax. Det anser Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson, som pekar ut sju aktier att lägga i portföljen inför en stormig börshöst. 

”Det är både defensivt och kan leverera vinsttillväxt, en win-win”, säger han om ett av sina tips.

Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.
Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.Foto:Press/Colourbox

Efter ett deppigt första halvår på världens börser bjöd juli på ett uppsving. På USA-börsen blev det till och med den bästa månaden sedan november 2020. Men siffrorna ska inte övertolkas, tycker Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.

”Uppstudsen var snabb och tydlig, men det beror inte på att man i grunden ändrat synen på de avgörande faktorerna”, säger han.

Snarare ska uppgången ses i ljuset av låga förväntningar samtidigt som många bolag presenterade stabila kvartalsrapporter med vissa tecken på ljusningar.

”När vi gick in i andra halvåret var rekordmånga pessimister, vilket innebär att kraven på vad som ska tolkas som positivt är oerhört låga. Men de avgörande faktorerna är fortfarande desamma: inflationen, osäkerheten om centralbankernas reaktioner och vart ekonomin är på väg”, säger Mattias Isakson, som också pekar på att marknaden hamnat i en besvärlig rävsax.

”Det är jättesvårt att säga vad marknaden vill ha. Om siffrorna blir bra kan centralbankerna ta i med räntan, vilket aktiemarknaden inte tycker om. Och blir siffrorna svaga är det inte heller positivt.”

Mot bakgrund av marknadsläget har Swedbank valt att behålla en neutral aktievikt. Mattias Isakson spår att börsen kommer att svänga fram och tillbaka månad för månad, och rekommenderar en balanserad portfölj som klarar både motgångar och uppgångar.

”Man ska absolut inte gå in för en portfölj med alltför mycket risk och tänka att den kommer gå bra när marknaden rusar, för det tror vi inte på. Men man ska heller inte ha en fullt defensiv portfölj, för det kommer slå fram och tillbaka och då finns det anledning att kunna vara mer optimistisk vissa perioder och mer försiktig i andra”, säger han.

Ett bra exempel på tryggt kort är Telia, tycker Mattias Isakson. Det ”checkar alla boxar” för ett defensivt bolag, säger chefsstrategen.

”Det är ett stabilt bolag utan någon egentlig tillväxt, men som ändå har stabila intäkter, är marknadsledande i Norden och har en jättehög utdelningskapacitet.”

Både banksektorn och läkemedelsbranschen kan ses som trygga alternativ i skakiga tider, där höjda räntor spelar bankerna i händerna. Mattias Isaksons val faller på Astra Zeneca och Handelsbanken.

”Astra Zeneca är konjunkturstabilt samtidigt som det är ett bolag med väldigt stark vinsttillväxt och en stark produktportfölj. Det är alltså både defensivt och kan leverera vinsttillväxt, en win-win”, säger han och fortsätter:

”Handelsbanken är en diversifierad fullsortimentsbank med en hög andel räntenetto, vilket är positivt samtidigt som kreditkvaliteten ser bra ut.”

Han lyfter också fram Investor som ett bra alternativ i en diversifierad portfölj.

”Då får du exponering mot ett antal spännande underliggande bolag, samtidigt som det finns en onoterad portfölj som vi ser som undervärderad.”

Den som också vill ha bolag med tillväxtpotential bör satsa på marknadsledande kvalitetsbolag med exponering mot strukturella trender, som har bevisat att de klarat av svåra situationer och kan få igenom prishöjningar, tycker Mattias Isakson.

”Kan man hitta bolag som har bekräftat det både tidigare och i den senaste rapportsäsongen så blir det riktigt intressant, för då kommer de nog kunna fortsätta gå bra under hösten. Det finns många exempel, men några är ABB, Atlas Copco och Hexagon”, säger han.

Så vad krävs för att den muntra stämningen på börsen ska bli mer långvarig? Ett första tecken på ljusning kan komma redan under onsdagseftermiddagen, när nya inflationssiffror väntas från USA. Om de visar minsta lilla tecken på att inflationen börjar gå ner kan marknaden dra en lättnadens suck. 

”Men det finns fortfarande många osäkerheter, så det vore oansvarigt att vara kaxig och säga att rallyt kommer att fortsätta”, säger Mattias Isakson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera