1515
Annons

Förvaltaren öppnar skattkistan – plockar fyra globala guldkorn

Lancelot-förvaltaren Per Hedberg har suttit på händerna under stor del av det skakiga börsåret och tacklat nedgångarna genom att ha en hög andel kassa i sin globala portfölj.

Men nu när börsen rasat till nytt årslägsta är han redo att öppna skattkistan.

”Vi har en hel lista med potentiella kandidater som vi sniffar på”, säger förvaltaren som lyfter fram fyra internationella aktiepärlor att plocka.

Lancelot-förvaltaren Per Hedberg
Lancelot-förvaltaren Per HedbergFoto:Press/Colourbox

Sedan starten i maj 2003 har den globala fonden Lancelot Camelot avkastat över 1.000 procent. Duon Per Hedberg och Christian Granquist tog över ansvaret 2015 och har sedan dess rattat fonden.

Årets börskaos har dock varit utmanande även för förvaltarna som sett fonden tappa drygt 8 procent av värdet. Det är också sämre än jämförelseindexet MSCI World som i svenska kronor backat lite mer än 3 procent under samma period.

”Med tanke på hur det ser ut där ute får vi ändå vara nöjda utan att säga att vi är stolta. Att vi har gått lite sämre än världsmarknadsindex beror främst på att indexet även består av energibolag som vi inte äger av ESG-skäl”, säger Per Hedberg.

Lancelot Camelot förvaltar runt 5 miljarder kronor och har under året fått hjälp av en starkare dollar då stor del av portföljen består av amerikanska bolag. Men att fonden kommit lindrigt undan i börsraset beror också på andra anledningar, berättar Per Hedberg. 

Dels har han och kollegan Christian Granquist suttit på händerna under stor del av året och bara gjort ett par mindre förändringar. Och dels gick duon in i det nya året med en en stor kassa. 

”Vi har haft mellan 17 och 20 procent kassa i portföljen. Vi har också utnyttjat valutasituationen genom att ha mycket av kassan i dollar som i sin tur gått starkt. Under tiden har vi manegerat med så lite risk som möjligt.”

Efter ett starkt sommarrally har de globala börserna återigen fallit brant och i Sverige är Stockholmsbörsen nere på årslägstanivåer. Samtidigt börjar de intressanta köptillfällena nu uppenbara sig, menar Per Hedberg.

”Vi är väldigt noggranna med att vara mer opportunistiska nu. Vi har en hel lista med potentiella kandidater som vi sniffar på”, säger han.

Men innan det blir bättre ska det först bli ännu sämre, resonerar förvaltaren. 

”Vi är medvetna om att det kommer en recession och vi tror att förväntansbilden fortfarande är för hög gällande vinstnivåerna. Men aktiemarknaden har tagit ut en ganska stor del och sprungit lite före, vi ser att pressen på index har kommit ned.”

Per Hedberg gör sig redo att öppna upp kassan men innan han trycker på den stora köpknappen vill han i första hand se att estimaten kommer ned – något han räknar med kommer att ske under de kommande månaderna.

”Vi närmar oss en punkt där folk blir mer harmoniserade med den negativa vy vi haft redan i början av året. Det är mer accepterat att recessionen kommer och förväntansbilden är hög att vi ska se lägre estimat. Men vi är inte klara än. Först måste arbetsmarknaden vika för att centralbankerna ska bli mindre åtstramande och pausa räntehöjningarna. Först då kommer också börsen att bottna”, säger han.

Och trots att förvaltarduon varit försiktiga på börsen under stor del av året har det funnits fina tillfällen att agera, berättar Per Hedberg.

”Vi har en energikris som galopperar i Europa och det gör att investeringsbehovet för att koppla bort oss från den ryska energimarknaden är enormt. Vi tror att de här alternativa investeringarna kommer att vara så brutala och så snabba att det här är en kontinuerligt växande investeringsström.”

Lancelot Camelot har bland annat byggt en position i tyska energibolaget RWE. Aktien har stigit 13 procent i år och utgör närmare 4 procent av fonden. Han tycker fortsatt att aktien är köpvärd.

”Vi tror att den stora krisen är centraliserad i Tyskland och RWE, som motsvarar svenska Vattenfall, har den starkaste balansräkningen och har redan nu gjort sig mest oberoende av rysk olja och gas. De kan investera och ersätta energiförsörjningen som kommit från Ryssland – ett bolag som kan vara med och leda omställningen till den gröna energin.”

Amerikanska Solaredge är en annan aktie som förvaltarna plockat in i portföljen till följd av energikrisen. Solaredge beskriver Per Hedberg som ”en nyckelspelare inom solkraft” och aktien har stigit nära 10 procent från årsskiftet.

”De erbjuder nyckelkomponenter vid all typ av solkraftsgenerering för kopplingar till nätet. Den här megatrenden är här för att stanna”, säger han.

Årets rejäla kursfall har också bjudit in till bottenfiske, menar förvaltaren. 

En aktie som han valt att plocka upp i börsraset är det nederländska halvledarbolaget ASML. Aktien har rasat 35 procent i år men har nu fått en mycket mer intressant värdering, anser Per Hedberg.

”Det är ett strukturellt intressant case. Efter kriget i Ukraina har vi fått en situation där länder inte litar på varandra i samma utsträckning som tidigare. Det gör också att fler vill bli självförsörjande på halvledare, vilket ASML erbjuder. Det är en europeisk världsledare som kommit ned väldigt mycket. Deras maskiner behövs när alla ska ha egna försörjningskedjor av halvledare lokalt.”

En annan aktie som nu handlas till attraktiva värderingar är det amerikanska medicinteknikbolaget Align Technology, menar Per Hedberg. Aktien har rasat runt 65 procent i år och det är också en aktie som han passat på att bottenfiska i under året.

”Align gör plastdetaljer till tandställningar och ska ersätta rälsen som vi vanligtvis ser på tänderna. Vi har köpt en mindre position i aktien och tycker att värderingen är väldigt attraktiv just nu. Det är ett tillväxtcase som vi tror kommer växa väldigt snabbt över tid oavsett konjunktur”, säger Per Hedberg. 

Ni har fortfarande runt 20 procent kassa. Vad vill du se för att ni ska sätta hela kassan i arbete?
”Ska vi gå hela vägen till 100 procent i aktier vill vi se att centralbankerna mjuknar och att värderingarna blir mer attraktiva. När yieldkurvan (grafen som beskriver räntan på statspapper med olika löptider, Di:s anm.) börjar branta kommer vi att vara hela vägen in.”

När tror du att det kommer hända?
”Best case är att vi hamnar i 'peak oro' de kommande tre månaderna. Det troliga är att vi inom tre till sex månaderna får en botten på börsen, men kom ihåg att marknaden fortfarande är negativ och vi är fortfarande försiktiga. Men vi är också mer opportuna just nu och köper man i dag och har en längre investeringshorisont kommer det troligtvis löna sig”, säger Per Hedberg.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Fjolårets succéfond i fritt fall – monsteruppgång utraderad

Efter några guldår har småbolagsfonderna varit i fritt fall de senaste månaderna. Joel Backesten och Max Frydén, som var förra årets bästa småbolagsförvaltare, har redan fått se fjolårets avkastning utraderas.

För att parera börsnedgångarna letar duon efter kvalitetsbolag som kan hålla emot i turbulensen.

”Det är en extremt attraktiv modell när det är så stor osäkerhet som det är”, säger Joel Backesten om ett av innehaven.

Joel Backesten och Max Frydén, förvaltare på Danske Bank.
Joel Backesten och Max Frydén, förvaltare på Danske Bank.Foto:Alexander Donka
Joel Backesten och Max Frydén, förvaltare på Danske Bank.
Joel Backesten och Max Frydén, förvaltare på Danske Bank.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera