1515
Annons

Förvaltaren om verkstadsbolaget: "Det är för billigt"

Gustaf von Sivers, förvaltare på Calgus tycker att en favorit bland verkstadsbolagen, Trelleborg, är för billig.

”När pandemin är över hoppas jag att bilindustrin återhämtar sig efter den här komponentproblematiken.”

Fick rätt om sommarrallyt – nu varnar analytikern för börsfall

Vid månadsskiftet juni-juli såg Swedbanks Martin Hallström goda chanser för en rejäl uppstuds på börsen – vilket blev fallet. Men nu varnar den tekniske analytikern för att festen är på väg att ta slut.  

”Det är läge att minska exponeringen. Vi borde se en nedgångssekvens in i september eller oktober åtminstone”, säger han.

I en intervju med Di tipsar analytikern om hur man bäst skyddar portföljen inför ett eventuellt ras – och pekar ut tre långsiktiga vinnaraktier på Stockholmsbörsen.

Foto:Colourbox/Press

Storbolagsindexet OMXS30 föll som mest över 25 procent i årets börsras och handlades i månadsskiftet juni-juli strax under 1.850 punkter.

Då såg Swedbanks tekniska analytiker Martin Hallström goda förutsättningar för en kraftig uppstuds.

1.850 punkter var nämligen analytikerns miniminivå för den stora nedgången men också ett tekniskt sett viktigt stödområde. Samtidigt pekade bankens 'Fear and greed'-index på extrem rädsla i marknaden, vilket enligt analytikern var en signal om att man skulle våga gå emot strömmen.

”De två första veckorna i juli brukar historiskt sett också vara den starkaste perioden på året. Det var flera faktorer som talade för att vi skulle få en ordentlig studs i marknaden”, säger Martin Hallström.

Analysen har spelat ut väl då marknaden bjudit på ett ordentligt kursrally och Stockholmsbörsen har studsat upp nästan 15 procent från botten. Breda amerikanska indexet S&P 500 har samtidigt klättrat nästan 20 procent.

OMXS30 handlas nu runt 2.050 punkter och har, enligt analytikern, kommit in i en zon där det finns en risk att säljarna tar över taktpinnen igen.

”Vi har haft en uppgång under flera år som skapat en viss obalans i marknaden. Vår vy är att vi är inne i en större rekylfas på börsen. Då vi ser ett latent säljtryck tror jag inte att rekylfasen är färdigställd ännu”, säger Martin Hallström.

Han ser sommarens börsstuds som ett björnmarknadsrally som mycket väl kan ta sig hela vägen upp 2.070-2.100 punkter. Men där räknar han med att det tar stopp.

Samtidigt har S&P 500 nått ett tekniskt signifikant motståndsområde vid 4.300-4.350 punkter som blir en tuff zon för köparna att bryta sig igenom, tror Martin Hallström.

S&P 500 har också nått sitt MA200, 200 dagars glidande medelvärde, vilket utgör ytterligare motstånd, enligt experten.

”Vid det här området har vi flertalet tekniska signaler som utgör ett motståndsområde. Vi har den fallande trenden, horisontella linjer där det varit mycket omsättning och MA200 som utgör ett snitt av var investerare har tagit sina positioner. I detta härad kan således ett större latent utbud komma att materialiseras.”

Och även om OMXS30 har en bit kvar upp till sitt MA200, är det den amerikanska börsen som leder aktiemarknaden och sätter riktningen för övriga index, menar Martin Hallström.

”Människor drivs av ego, girighet och rädsla. När vi kommer upp på dessa nivåer kommer de som suttit snett med förlust att se det som en möjlighet att komma ur sina positioner. Vi är nu nära en zon där det kan tänkas komma ett större säljflöde och detta kommer mest sannolikt materialiseras oavsett vad som händer fundamentalt eller nyhetsmässigt. Rent psykologiskt är vi på en nivå där människor känner sig komfortabla att sälja igen.”

En annan teknisk aspekt som talar för att de globala börserna är kortsiktigt överköpta är att diverse momentumindikatorer nu står på höga nivåer.

”Högt momentum är i sig inget negativt, det är resultatet av en positiv kursutveckling. Men nivåerna som vi har kommit upp till nu är relativt extrema och av den anledningen vore det rimligt med jämviktspendling där momentum åter faller tillbaka.”

På kort sikt varnar Martin Hallström för att börsen kommer falla tillbaka 5-10 procent från dagens nivåer. 

”Det är läge att minska exponeringen. Vi borde se en nedgångssekvens in i september eller oktober åtminstone.”

Ser du någon möjlighet till att vi får en ny högre botten och att sommarrallyt är starten på en större uppgångssekvens?
”Just nu spelar det ingen roll om vi har satt en lägsta nivå, om börsen ska fortsätta ännu längre ner eller om vi kommer att få en ny högre botten. Oavsett ser jag att vi kommer få en nedgång på minst 5-10 procent efter den uppgång vi sett i sommar och sedan får vi se vad som händer när vi kommer ned till dessa nivåer.”

Hur ska man agera för att skydda portföljen inför ett eventuellt kursfall i höst?
”Jag tycker att man kan behålla de aktier man vill äga långsiktigt och ta en mer taktiskt position på börsen generellt. Köpa en indexposition i form av terminer, optioner eller 'bear-produkter' och se det som ett skydd eller en försäkring.”

Swedbank-analytikern menar att det är ett enkelt och effektivt sätt att skydda portföljen, inte minst då börsen befinner sig i en tydligt fallande trend.

”En brandförsäkring köper man innan branden har brutit ut, nu är risken för brand förhöjd och därmed är läge att öka försäkringspremien”, säger han.

För investerare som är mer långsiktiga i sina placeringar pekar Martin Hallström ut tre svenska börsgiganter som köpvärda på dessa nivåer.

Hans första köprekommendation är klädjätten H&M som haft en svag utveckling på börsen under det senaste året.

”Men nu vi ser vi att det börjar ske en stabilisering av aktiekursen. Vår bedömning är också att de kortsiktigt svaga utsikterna och den kostnadsinflation som finns i marknaden är inprisad i dagens aktiekurs. Här ser jag således långsiktigt fundamentala värden, samtidigt som prisutvecklingen även erbjuder en väldefinierad risk/reward utifrån ett mer taktiskt perspektiv.”

Analytikernas andra långsiktiga köptips är vitvarujätten Electrolux som rasat över 30 procent på börsen i år.

”Electrolux handlas till låga multiplar då vi historiskt har sett en vändning i aktien. Även Electrolux ligger i en konsolideringsfas vilken erbjuder en väldefinierad risk/reward och har en stark kapitalåterföring för aktieägarna som kan agera som en kudde på nedsidan.”

Industrikoncernen ABB är analytikerns tredje och sista köptips. Till skillnad från H&M och Electrolux har ABB stått emot relativt starkt i årets börsras och endast tappat drygt 8 procent.

”På längre sikt känns ABB som ett väldigt spännande bolag som är exponerat mot flera strukturella trender, såsom elektrifiering, energieffektivisering, automationsteknik och förnybar energi. ABB är exponerat mot precis de sektorerna som gör att de långsiktigt kommer att växa snabbare än industriproduktionen. De har en väldigt bra position just nu”, säger Martin Hallström. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera