ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Förvaltare: Blackrocks klimatbesked pressar finansbranschen

  • Foto: Justin Chin/Bloomberg, Justin Chin/Bloomberg, Justin Chin/Bloomberg

Beskedet om att världens största kapitalförvaltare Blackrock nu ska prioritera hållbarhet i sina investeringar – sätter press på finansbranschen, det säger Sean George, fondförvaltare på Strukturinvest i Sveriges Radio Ekot. 

Det var tidigare i veckan som Larry Fink, grundare och vd på Blackrock, i sitt årliga brev till världens företagsledare konstaterade att investerarna snart vänder sig ifrån företag som inte visar att de är tillräckligt hållbara och klimatsmarta. 

Företag som inte noga redovisar sitt hållbarhetsarbete och sin klimatpåverkan inklusive en plan att hantera den så att Parisavtalets mål uppnås, är inte lämpliga investeringar, skriver han vidare i sitt brev.

Att Blackrock nu gör klimatet till en avgörande fråga i sina investeringar, skakar om hela finansbranschen menar Sean George, fondförvaltare på Strukturinvest till Ekot. 

”Det här är verkligen historiskt. Att Blackrock, som har ett riktigt dåligt track record på miljösidan tar det här steget, det sätter verkligen tryck på andra så klart. Det sätter tryck på marknadsaktörer att verkligen vakna och ta tag i frågan, säger han vidare i intervjun. 

Blackrock äger aktier i runt 175 börsbolag i Sverige och förvaltar nästan 300 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Petter Hedborg på ägardatatjänsten Holdings säger att de inte valt att använda den makt de har.

”De sitter till exempel inte i några valberedningar. Men man får väl se hur de väljer att använda den framöver”, säger Petter Hedborg till Sveriges Radio. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer