Annons

Förundersökning inleds mot Danske Bank

Danska motsvarigheten till EBM, Bagmandspolitiet eller SØIK, kommer inleda en förundersökning gällande Danske Banks eventuella brott mot penningtvättslagen. 

Foto:Stian Lysberg Solum

Det framgår av ett pressmeddelande från den danska myndigheten på måndag.

Misstankarna är riktade mot bankens estniska filial.

I oktober förra året stämdes banken av en fransk domstol rörande transaktioner utförda av kunder i den estniska filialen under åren 2008-2011.

I februari i år anklagades banken för att bland annat ha hjälpt den ryska presidenten Vladimir Putin och den ryska underrättelsetjänsten, FSB, att tvätta pengar.

I samband med sommaren halvårsrapport meddelade Danske Bank att den avsåg skänka de bedömda vinster som banken kan ha gjort på transaktioner med koppling till penningtvätt i Estland under perioden 2007-2015. Beloppet och metoden är inte fastställd, men den berörda portföljen gjorde en total vinst på cirka 1,5 miljarder kronor under åren.

Förra veckan meddelade den estniska statsåklagarmyndigheten att den beslutat att inleda en straffrättslig undersökning mot banken i spåren av penningtvättsmisstankarna.

Pressmeddelandet på måndagen talar om transaktioner som skulle kunna omfatta ”ett större miljardbelopp.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?