ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Förundersökning inleds mot Danske Bank

  • Foto: Stian Lysberg Solum

Danska motsvarigheten till EBM, Bagmandspolitiet eller SØIK, kommer inleda en förundersökning gällande Danske Banks eventuella brott mot penningtvättslagen. 

Det framgår av ett pressmeddelande från den danska myndigheten på måndag.

Misstankarna är riktade mot bankens estniska filial.

I oktober förra året stämdes banken av en fransk domstol rörande transaktioner utförda av kunder i den estniska filialen under åren 2008-2011.

I februari i år anklagades banken för att bland annat ha hjälpt den ryska presidenten Vladimir Putin och den ryska underrättelsetjänsten, FSB, att tvätta pengar.

I samband med sommaren halvårsrapport meddelade Danske Bank att den avsåg skänka de bedömda vinster som banken kan ha gjort på transaktioner med koppling till penningtvätt i Estland under perioden 2007-2015. Beloppet och metoden är inte fastställd, men den berörda portföljen gjorde en total vinst på cirka 1,5 miljarder kronor under åren.

Förra veckan meddelade den estniska statsåklagarmyndigheten att den beslutat att inleda en straffrättslig undersökning mot banken i spåren av penningtvättsmisstankarna.

Pressmeddelandet på måndagen talar om transaktioner som skulle kunna omfatta ”ett större miljardbelopp.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer