ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Fortsatta brexitbekymmer för May

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

På torsdagen ska Storbritanniens premiärminister Theresa May lämna över sin "vitbok" om det framtida förhållandet till EU.

Det konservativa partiet har presenterat en lättversion av planen, som redan i förväg omstridd.

Theresa Mays regering har gått igenom sin svåraste kris efter att hon i fredags drev igenom sin plan för utträdet vid ett möte på lantstället Chequers.

Både brexitministern David Davis och utrikesministern Boris Johnson avgick några dagar senare i protest mot planen, som de anser inte är ett tillräckligt tydligt avslut på EU-medlemskapet.

På torsdagen är frågan hur EU reagerar, när Theresa May levererar vitboken på drygt 100 sidor till Bryssel.

Det konservativa har redan presenterat en kortversion på nätet med tolv punkter och en ännu mer summarisk video. Den mest omstridda punkten är nummer fem: "Friktionslös handel med varor och flexibilitet i service."

Regeringen föreslår ett frihandelsområde med EU för varor. Det retar säkert många EU-motståndare. De får i stället hålla till godo med löfte om frihandelsavtal för service, som står för fyra femtedelar av Storbritanniens.

Frågan är också om Bryssel ska se det som att britterna försöker plocka russinen ur EU-kakan.

"Förslaget ger Storbritannien den flexibilitet vi behöver för att sluta nya handelsavtal runt om i världen, och särskilt bryta ny mark för överenskommelser om service", skriver den färska brexitministern Dominic Raab i förordet till vitboken, uppger hans departement enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

"Det behåller friktionslös handel i varor mellan Storbritannien och EU med ett nytt frihandelsområde, som svar på företagens behov", fortsätter han.

Samtidigt fortsätter striderna inom det konservativa partiet.

De hårdföra brexitörerna i  parlamentet, organiserarde i  European Research Group med Jacob Rees-Mogg som ordförande, är inte nöjda. De kräver enligt Bloomberg att Theresa May ska presentera den alternativplan som den förre brexitministern David Davis tog fram.

Tidspressen ökar för att få fram ett brexitavtal i tid.

Förhandlingarna har stått i stort sett still sedan toppmötet i mars, eftersom Theresa May har fått koncentrera sig på att ena regeringen bakom en linje för det framtida förhållandet.

Nu är det bara tre månader till EU-toppmötet i oktober. Enligt EU:s plan ska ett avtal vara färdigt då för att alla parlament ska hinna godkänna det före brexit den 29 mars nästa år - mindre än nio månader bort.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies