Annons

Fortsatt varubrist pressar Ikea – ”det kan ta ett år”

Varubrist, störningar i leveranskedjor och stigande priser. Ikea fortsätter att växa men de globala flaskhalsarna sätter stor press på möbeljätten.

”Det kan ta ett år innan kurvorna jämnar ut sig och världen kommer ikapp, säger Jesper Brodin”, vd på Ingka Group, som driver Ikeavaruhus runt om i världen.

Foto:Hannes Hakansson

De senaste åren går inte att jämföra med någon annan period i Ikeas historia, konstaterar Jesper Brodin.

”Det har varit kaotiskt på alla plan.”

Kaoset har handlat om att hantera allt det pandemin har inneburit i form av att skapa en säker miljö för kunder och anställda, hantera restriktioner och ställa om verksamheten i olika skeden, samt de störningar i leveranskedjorna som är en konsekvens av pandemin. Trots det växte Ingka Group under senaste räkenskapsåret.

Verksamhetsåret, som avslutades den 31 augusti, sålde Ingka Group, som äger 392 Ikeavaruhus runt i världen, för 37,4 miljarder euro, motsvarande omkring 374 miljarder kronor. Det motsvarar en tillväxt på drygt 6 procent och är mer än vad Ingka Group sålde för året före pandemin.

”Kundernas behov i livet hemma har ökat, så det har delvis varit gynnsamma villkor”, säger Jesper Brodin.

”Men jag trodde inte att vi skulle presentera ett sådant här resultat med tanke på de begränsningar vi har haft.”

De som har besökt varuhusen under senaste året har emellanåt mötts av hyllor som gapat tomma och det har varit fördröjningar i leveranser. Det som tidigare hanterades vid månadsmöten måste nu stämmas av dagligen. Ikea lägger enorma resurser på att hantera störningarna i deras leveranskedjor. Och Jesper Brodin räknar med att det kommer att fortsätta även under nästa år.

Att Ikea än så länge har lyckats stå emot, och begränsa effekten på försäljningen handlar delvis om att man varit snabba på att ställa om.

”Ett par månader in i krisen accepterade vi att det här är vår nya verklighet. Det kanske kommer att vara så här ett tag och då är det bättre att hitta vägarna i det”, säger Jesper Brodin.

”Det som har varit bra med den här krisen är att vi har fått lära oss att vara flexibla på ett helt annat sätt.”

Hur mycket försäljning Ikea har tappat på grund av krisen har han svårt att uppskatta.

Ett brett sortiment med flera alternativ för samma funktion i hemmet är en del som hjälpt till att upprätthålla försäljningen.

Bolagets stabila ekonomiska ställning gör också att han tror att Ikea kommer att kunna stå emot prishöjningar trots att råvaror och frakt blivit betydligt mycket dyrare.

”Vi kommer nog vara ett av de företag i världen som kommer att orka stå emot kostnadsökningar”, säger Jesper Brodin.

Källarvåningen i Gallerian i centrala Stockholm ekar tom, så när som på en möbelgrupp uppställd för intervjun, och det nakna betonggolvet är täckt av ett fint lager byggdamm. Men nästa sommar slår ett nytt Ikea-varuhus i fyra våningar upp portarna här. Ikea fortsätter att satsa på det fysiska butiksnätet på flera håll i världen. Samtidigt växer onlineförsäljningen kraftigt.

Att man lyckades få fart online förhållandevis snabbt under pandemin beskriver Jesper Brodin delvis som ”ren tur”. Stora lager i anslutning till varuhusen i bra lägen krävde främst utveckling av it-lösningar.

Samtidigt arbetar koncernen för att hitta vägar att minska det negativa avtrycket på klimatet. Ingka Group har en målsättning att vara klimatpositiva år 2030.

”Jag är ändå optimistisk att vi ska kunna fortsätta att vara bättre för de många och i en högre grad erbjuda ett sortiment som bygger på förnybara och cirkulära material utan att det ska kosta extra”, säger Jesper Brodin.

Men hur går Ikeas affärsidé ihop med hållbarhet?

”1900-talets konsumtionsmodell, energimodell och transportmodell var ju fel. Det har vi förstått nu och betalar priset för. En majoritet av våra kunder är frustrerade över klimatkrisen men få är beredda att betala för det. Det är den ekonomiska verklighet vi inte kan vara snobbar inför.”

Han är medveten om att det finns de som ifrågasätter om bolag som Ikea kan ha seriösa ambitioner när det kommer till hållbarhet och ett minskat klimatavtryck. Men han ser inte att Ikea har något annat val än att försöka bidra till lösningar på ett mer hållbart liv.

”Vi har kommit till en gräns där systemskiften behöver ske. Om vi inte löser detta kommer vi att vara för dyra i framtiden.”

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera