1515

Fortsatt utbrott – Nya Zeeland stänger längre

Nedstängningen i Nya Zeeland förlängs sedan antalet covidfall ökat och spridit sig från landets största stad, Auckland, till bland annat huvudstaden Wellington.

Foto:Mark Mitchell

Under fredagen har elva nya coronafall rapporterats. Tre av dem i Wellington bland personer som nyligen rest till Auckland och där blivit exponerade för smittan. Sammanlagt har 31 personer konstaterats smittade i landet.

Enligt premiärministern behöver hela landet nu ha ”hög beredskap” och den förlängda nedstängningen gäller till midnatt på tisdag.

”Vi vet helt enkelt inte hela omfattningen av deltautbrottet, säger hon vid en presskonferens.

Enligt henne fungerar nedstängningsstrategin.

”Fallen ökar och sedan minskar de tills vi inte har några. Det är väl beprövat … vi behöver bara hålla ut.”

Beskedet om att hela landet skulle stängas i tre dagar kom i tisdags då Nya Zeeland konstaterat sitt första fall inom landet sedan i februari. Redan då meddelades att Auckland, där fallet upptäckts, skulle stängas i sju dagar. Och nu ska detta gälla hela landet, meddelar premiärministern.

Enligt henne har samtliga nu kända fall koppling till varandra.

”Det är viktigt eftersom det innebär att vi börjar få en bild av klustrets ytterkanter.”

Utbrottet har spårats tillbaka till en person som nyligen kommit hem från Sydney i Australien, men det är oklart hur smittan kunnat spridas ut i samhället trots karantänreglerna. 

Det kan bli aktuellt med ytterligare förlängning av nedstängningen, enligt hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

Fram till i tisdags hade landet med 5,1 miljoner invånare varit virusfritt och sluppit restriktioner inom landet sedan i våras. Däremot har reglerna för inresa i landet varit strikta hela tiden.

Jacinda Ardern har hyllats för att ha lyckats stoppa coronaviruset i landet genom tuffa nedstängningar. Nu kommer däremot kritik mot regeringen för att endast 19 procent av befolkningen hittills har vaccinerats, vilket är långsammast av alla OECD-länder. Även om antalet fall är mycket få innebär den nya och smittsammare deltavarianten av viruset oro för fortsatt spridning.


Innehåll från LogitechAnnons

Så får du den hybrida arbetsplatsen att fungera

Hos många arbetsgivare pågår just nu ett febrilt arbete med att forma en hållbar strategi för framtidens hybrida arbetsplats. Logitech vill både utrusta och visa vägen.

Undersökningar visar att de flesta svenska företag, cirka 70 procent, förbereder för en hybridlösning där personalen växlar mellan att sitta på kontoret och att jobba hemifrån. 

– Resterande 30 procent befinner sig i en definitionsfas där det diskuteras hur man ska göra framåt. Det är väldigt viktigt att arbetsgivaren nu skapar en bra struktur för hur det ska fungera när vi väl återvänder till kontoret, säger Christian Ahlberg, head of Logitech Nordics och fortsätter: 

– Det är också viktigt att definiera vad som blir huvudarbetsplatsen. Blir det hemma, måste den arbetsplatsen vara välfungerande för arbete nio till fem. 

Utrustar hemmakontoren 

Logitech har under hela pandemin hjälpt sina anställda i arbetet med att skapa ergonomiska hemmakontor. Företaget har försett medarbetarna med webbkameror, tangentbord och mikrofoner från det egna sortimentet, men också hjälpt till med skrivbord och stolar. 

– Det ska kännas bra att sätta sig vid den här arbetsplatsen varje dag. Den ska vara ett verktyg för att kunna prestera på jobbet. Förslitningsskador kommer inte direkt, utan efter närmare två år, men här kan små förebyggande insatser göra stor skillnad, säger Christian Ahlberg.

Höj kvaliteten på videomöten

Växelvis arbete hemifrån går hand i hand med videomöten. Många av oss tänker nog att vi har koll på hur det fungerar vi det här laget, men Christian Ahlberg menar att de flesta fortfarande har en del att jobba på.

– Under ett videomöte tittar vi på oss själva 30 procent av tiden. Ser vi inte bra ut kommer vi att tänka mycket mer på det än på vad som sägs under mötet. Därför tänker jag att det är viktigt att förbereda sig inför ett videomöte precis som inför ett möte på kontoret. Gör dig i ordning som om du skulle träffas fysiskt, dress for success helt enkelt. Då känner du dig mer bekväm och kommer att vara mer koncentrerad under mötet, förklarar Christian Ahlberg. 

Kom bort från ”dubbelhake-vinkeln”

Han slår också ett slag för den externa webbkameran som monteras ovanför datorskärmen. Då kommer man bort från ”dubbelhake-vinkeln” och sträcker samtidigt upp ryggraden och nacken, vilket är bättre ur ett ergonomiskt hänseende. 

– Sedan är ljus och ljud också viktigt. Vi blir tröttare under ett videomöte om vi sitter och försöker läsa av någons ansiktsuttryck när denne ser ut som en mörk klump på skärmen. Och det som irriterar mest är nog dåligt ljud. Här har våra webbkameror inbyggda mikrofoner som man kommer långt med, säger Christian Ahlberg. 

Det är hög tid för arbetsgivare att ta ansvar för medarbetarnas arbetsplats hemma och förse denna med rätt utrustning, menar han. Vinsten blir bättre videomöten – och på sikt också medarbetare som mår bättre både fysiskt och psykiskt. 

Läs mer om det optimala hemmakontoret här.

Om Logitech 

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech. 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?