1515
Annons

Fortsatt turkos-grönt i Österrike efter kanslerns avgång

Genom att avgå som förbundskansler efter korruptionsanklagelserna kan Sebastian Kurz ha räddat den regeringskoalition mellan kristdemokratiska ÖVP och De gröna som styr Österrike.

Samarbetet inom den turkos-gröna regeringen fortsätter, är beskedet från De grönas partiledare Werner Kogler.

Till vänster: De grönas partiledare Werner Kogler. I mitten: Alexander Schallenberg (ÖVP), som nu tar över förbundskanslerposten. Till höger: Sebastian Kurz, som lämnade avgångsbesked under lördagskvällen.
Till vänster: De grönas partiledare Werner Kogler. I mitten: Alexander Schallenberg (ÖVP), som nu tar över förbundskanslerposten. Till höger: Sebastian Kurz, som lämnade avgångsbesked under lördagskvällen.Foto:Lisa Leutner/Mary Altaffer/GEORG HOCHMUTH

Under söndagen kommer Kogler att träffa utrikesminister Alexander Schallenberg (ÖVP), som nu tar över förbundskanslerposten, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Sebastian Kurz avgångsbesked kom under lördagskvällen efter att det i veckan framkommit att Kurz och flera andra, honom närstående, personer utreds för mutor, bestickning och trolöshet. Detta ledde till ett starkt ifrågasättande av Sebastian Kurz som kansler, även från De grönas håll. 

Samtidigt har oppositionen antytt att de inte tycker att det räcker, eftersom Sebastian Kurz fortfarande sitter kvar som ÖVP-ledare och dessutom kommer att bli partiets gruppledare i nationalrådet, underhuset i Österrikes parlament. ”Skuggkansler”, kallar exempelvis socialdemokraternas partiledare Pamela Rendi-Wagner honom.

Utredningen mot bland annat Kurz blev känd i onsdags då flera husrannsakningar genomfördes, bland annat på förbundskanslerns kansli och ÖVP:s högkvarter och hos flera personer nära Sebastian Kurz. Enligt misstankarna ska Sebastian Kurz och hans medarbetare för flera år sedan köpt friserade opinionsundersökningar som talat till Kurz fördel. 

Dessa ska ha betalats med skattepengar som gått från finansdepartementet via fejkade fakturor, skriver Die Presse. Dessutom ska man haft ett avtal med ledningen för tabloiden Österreich, som gick ut på att tidningen publicerade mätningarna i utbyte mot annonsinköp.

ÖVP och De gröna har regerat tillsammans sedan januari 2020. Detta sedan att landet gått till nyval efter den så kallade Ibizaskandalen, som ledde till att den föregående koalitionen mellan ÖVP och högerpopulistiska FPÖ sprack. Politiken i Österrike har under hela 2000-talet präglats av flera i förtid fallna regeringar.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?