Godisbolaget Cloetta, med ett börsvärde på 6,6 miljarder kronor och nästan 40.000 aktieägare, rasade över 10 procent på börsen efter att ha meddelat sina planer på en ny fabrik i Nederländerna i förra veckan. Investeringen är på totalt 2,5 miljarder kronor och ska generera en årlig ökning av ebit-resultatet med 160–180 miljoner kronor.
De ägare Di pratat med, där flera inte vill framträda med namn, pekar på att jätteinvesteringen kom väldigt plötsligt, ger dålig avkastning på investerat kapital, ändrar den finansiella profilen på bolaget med en kraftigt ökad skuldsättning och att tajmingen är tveksam.
När det gäller avkastningen på investeringen landar den på 5-6 procent, enligt två av ägarnas beräkningar, vilket är långt under andra industriföretags avkastningskrav på minst 10 procent på nya investeringar.
Enligt ägardatabasen Holdings gick fondbolaget Alcur in och köpte över 1,8 miljoner aktier, motsvarande 0,6 procent av kapitalet, i Cloetta under april - alltså precis före Cloettas nya planer presenterades.
Alcur-förvaltaren Wilhelm Gruvberg vill inte kommentera uppgifterna i Holdings, men bekräftar att Alcur ägt aktier i Cloetta men inte längre gör det.
Vad tycker du om den annonserade investeringen på 2,5 miljarder?
”Det ser inte ut att vara lysande avkastning på den investeringen.”
Sålde ni era aktier i spåren av det?
”Jag vill helst inte kommentera det. Vi tycker det är en ganska osäker avkastning på ett väldigt stort investeringsprogram som ökar osäkerheten i bolaget”, säger Wilhelm Gruvberg.
Cloettas nettoskuld uppgick till nästan 1,7 miljarder kronor i slutet av mars och skulle alltså landa en bit över 4 miljarder kronor inklusive lånen för den annonserade investeringen. Det ska ställas i relation till ett ebitda-resultat om 874 miljoner kronor på rullande tolv månader.
”Nu ska alltså Cloetta skuldsätta sig hårt för ett skrytbygge i Nederländerna som, om projektkalkylen spricker, äventyrar utdelningen. Tajmingen är ofattbart dålig. När alla andra pratar om skenande priser på byggmaterial och maskintillverkarna höjer sina priser, ja då vill Cloettas ledning bygga en jättefabrik för 2,5 miljarder, vilket motsvarar 40 procent av bolagets börsvärde”, säger Gustaf Tapper.
Enligt Holdings äger Antap, där Gustaf Tapper är vd, 264.668 aktier i Cloetta och är den minsta ägaren Di talat med. Han menar att utsikterna för Cloettas investering ser mycket mörka ut.
”Helt i klass med när Fermenta köpte ett nedplockat oljeraffinaderi eller Stora Ensos katastrofala förvärv av Consolidated Papers i USA.”
Han ifrågasätter också platsen Cloetta valt för den nya fabriken.
”Varför just Nederländerna? Ett högkostnadsland. Cloetta har en modern fabrik i Slovakien. Det logiska vore att bygga ut den fabriken, förslagsvis i mindre etapper efter behov de närmaste tio åren. All infrastruktur är på plats. Det är en enorm fördel jämfört med att köpa mark på ett nytt ställe och bygga en helt ny fabrik”, säger han.
Han kommer inte att behålla sina aktier om Cloetta genomför planerna.
”Just när jag levde i tron att nu är Cloetta på gång, nu finns inga negativa överraskningar kvar. Pandemin är över. Äntligen kommer aktieägarna få sin belöning efter tre års ökenvandring. Ja, då plötsligt händer det. Vissa saker kan man inte förutse och jag hade aldrig tänkt tanken att Cloetta skulle avla fram en alldeles egen ”svart svan” på kontoret.”
Så här kommenterade vd Henri de Sauvage-Nolting den nya investeringsplanen i bolagets pressmeddelande:
”En modern fabriksanläggning skulle utgöra grunden till en högkvalitativ och konkurrenskraftig konfektyrtillverkning, och borga för framtida expansion. En sådan investering skulle bidra till en betydande förflyttning mot vårt långsiktiga lönsamhetsmål...”
Malfors Promotor, som är största ägare i Cloetta och som kontrolleras av familjen Svenfelt, har visat sitt stöd för investeringsplanen genom att fylla på med ytterligare 1 miljon aktier.
Love Strandberg