Annons

Fortsatt sandlådestrid om enkla jobb

Det är dubbla låsningar mellan LO och Svenskt Näringslivs om enkla jobb sedan fyra månader. Obegripligt, anser Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.
”Det är bråttom”, säger han.

OENSE. Svenskt Näringslivs Carola Lemne och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.
OENSE. Svenskt Näringslivs Carola Lemne och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.Bild:Maja Suslin/TT

Hur nyanlända snabbare ska få jobb är en av politikens hetaste frågor. Men regeringen som kritiserades hårt av alliansen under tisdagens budgetdebatt för att sakna en politik mot utanförskapet har samtidigt avhänt sig en stor del av ansvaret för frågan till fack och arbetsgivare.

Hos LO och Svenskt Näringsliv har förhandlingsrummet varit igenbommat sedan i julas. För en dryg månad sedan presenterade LO ett förslag om utbildningsjobb i ett försök att väcka liv i samtalen.

Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är frustrerad över att Svenskt Näringsliv inte tackar ja till hans invit.

”Jag tycker att det är riktigt svagt att vi inte har en motpart i den här viktiga frågan”, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson får samtidigt medhåll från experthåll.

”För mig är det obegripligt varför man inte kan komma i gång”, säger nationalekonomiprofessor Lars Calmfors som är ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, ett oberoende expertråd instiftat av Svenskt Näringsliv.

”Det är bråttom”, fortsätter han och beskriver LO:s förslag som ”ett omtänkande.”

”Det är första gången LO accepterar att det i varje fall temporärt behövs en större lönespridning”, säger Lars Calmfors.

Svenskt Näringsliv anser inte att LO-förslaget löser problemet då det ställer kravet att de anställda ska ha gått klart grundskolan.

”Vi kommer att fortsätta driva debatten att de som mest behöver hjälp in på arbetsmarknaden inte har någon glädje av utbildningsjobben”, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

Lars Calmfors håller med om att det vore bra om fler kunde omfattas.

”Jag tror inte på att göra grundskola obligatoriskt för alla under 45 år. Man kan inte tvinga vuxna att utbilda sig om de inte vill”, säger han.

Den andra låsningen handlar om på vilken nivå förhandlingarna ska starta.

”Det här är den typen av avtal som vi inte brukar förhandla centralt”, säger Carola Lemne som är öppen för branschvisa samtal.

”Finns det element där det lämpar sig med centrala förhandlingar, skaffar vi mandat för det då. Förhoppningsvis behövs det inte”, fortsätter hon.

Det tror emellertid inte Karl-Petter Thorwaldsson på.

”Det är väldigt svårt att göra ett lagförslag mot industrin, ett mot handeln, ett mot tjänstesektorn”, säger han och pekar på att utbildningsjobben kräver statliga pengar.

”Vår åsikt är att man måste börja bransch för bransch”, kontrar Carola Lemne.

”Ska det här komma till användning måste man förmodligen först komma fram till en central ram”, säger Lars Calmfors.

En lagstiftning om enkla jobb för nyanlända utan fullgjord grundskola är oundviklig, enligt Carola Lemne. 

”När det gäller den grupp som behöver allra mest hjälp är det uppenbart att den kan inte parterna komma överens om”, säger hon.

Men att lagstifta om en särskild anställningsform vore ”mycket olyckligt”, anser Lars Calmfors.

”Politiker är väldigt illa skickade att sköta detta på lång sikt”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera