1515
Annons

Fortsatt politisk vånda för spararna

På söndag är det återigen dags för de politiska orosmolnen att segla upp på himlen i Europa. För svenska sparar gäller det att hålla ögonen på hur valresultatet påverkar de italienska bankerna och om EU-skepsisen får ytterligare vatten på sin kvarn.

Sparekonomen Joakim Bornold ger sina tips inför folkomröstningen om de italienska konstitutionen.
Sparekonomen Joakim Bornold ger sina tips inför folkomröstningen om de italienska konstitutionen.Bild:Alessandro Di Meo/AP, Andrew Medichini/AP, Jesper Frisk

Den politiska arenan fortsätter att dominera rubrikerna och på söndag är det dags för val i både Österrike och Italien. I Italien ska folket gå till valurnorna för att rösta om en förändring av konstitutionen som ska stärka det ledande partiets förmåga att regera och genomföra reformer.

Italiens nuvarande premiärminister Matteo Renzi har satsat en stor mängd av sina politiska chip på att reformen ska godkännas och har sagt att han kommer kasta in handduken om det blir ett nej. En position som han visserligen har vacklat kring den senaste tiden.

Om Matteo Renzi lämnar in sin avskedsansökan riskerar det att uppstå turbulens framförallt för de italienska bankerna som befinner sig i ett känsligt läge.

”Många italienska banker sitter på dåliga krediter och ska refinansiera sig och ta in nytt kapital. Om det då kommer in en politisk osäkerhet i Italien är det inget positivt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

”Jag tror inte det får så stor effekt, men vi får se vilken efterdebatt det blir nästa vecka. EU-kritiken och euro-skepsisen bubblar fortfarande och vi får väll se om det här blir startskottet för en italiensk exit ”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Färsk oro för de italienska bankerna resulterade i en mindre bankfrossa på måndagen och det breda europeiska bankindexet Stoxx Europe 600 Banks backade med 1,8 procent. Sedan dess har sektorn dock återhämtat sig och indexet står nu högre än för en vecka sedan. 

”Är det något man ska ta med sig så är det att bankväsendet och politiken sitter mycket tätare ihop i Italien än vad det gör i Sverige”, säger Joakim Bornold.

2016 har varit ett fullspäckat år på den politiska agendan med både brexit-omröstningen och presidentvalet i USA och den politiska cirkusen rullar vidare under 2017 med val i Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

De svenska spararna har överlag hållit sig skeptiskt inställda till Europa i år. Under årets första tio månader uppgick nettoutflödet ur europafonder till 6,8 miljarder kronor. Totalt hade svenskar 84,5 miljarder kronor i europafonder i slutet av oktober, enligt statistik från Fondbolagens förening.

”Svenskarna har sålt europafonder det senaste året och de har också gått ganska dåligt. Där får man fundera på hur mycket man vill spara i kategorin. Med det år vi har framför oss är det kanske bra att vara fortsatt försiktig”, säger Claes Hemberg.

Enligt Joakim Bornold kommer det vara fortsatt mycket uppmärksamhet på politiken under 2017, men att det skulle få en stor påverkan på aktiemarknaden är mer tveksamt.

”Börsen är ett långsiktigt sparande och det är svårt att parera politiska händelser. Det är bättre att se till att man har en risk som man känner sig nöjd med som klarar av turbulenta tider för de kommer tillbaka”, säger han.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?