1515
Annons

Fortsatt pandemipåverkan för Guideline Geo

Guideline Geos omsättning uppgick till 31,6 miljoner kronor (37,1) under det fjärde kvartalet 2020, en minskning med 15 procent jämfört med motsvarande period 2019. 

Orderingången under perioden uppgick till 27,2 miljoner kronor (34,0).

Rörelseresultatet uppgick till 0,1 miljoner kronor (4,0) och periodens resultat per aktie blev -0:05 kronor (0:26).

Likvida medel och outnyttjad checkräkning har minskat till 44,7 miljoner kronor per 31 december 2020, jämfört med 48,0 miljoner per 30 september 2020.

”Precis som under större delen av 2020 har fjärde kvartalet präglats av covid-19-pandemin, vilket medfört utmaningar och ovisshet”, skriver vd Mikael Nolborg i bokslutskommunikén.

Reserestriktioner och andra myndighetsåtgärder för att begränsa spridning av covid-19 har fortsatt begränsat och försvårat Guidlines försäljningsarbete i de flesta regioner. Men försäljningsutvecklingen har varierat mellan länderna. Både Apac och Americas har tydligt lägre försäljning jämfört med fjärde kvartalet föregående år medan Emea tvärtom uppvisar ett betydligt starkare kvartal, enligt vd.

Guideline Geo bedömar att affärsläget kan förväntas förbättras allt eftersom myndigheters restriktioner lättar

Arbetet med att nyttja digitala försäljningsmetoder fortsätter och bolaget har även fortsatt satsningar på produktutveckling.

”Detta innebär att vi går in i 2021 med ökad konkurrenskraft inom ett antal för oss viktiga och växande marknadsområden och det fortsatt höga tempo i vår utveckling innebär att vi förväntar oss ytterligare lanseringar under 2021”, skriver Mikael Nolborg.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera