1515

Fortsatt ökning av virusfall i Kina

57 nya fall av coronasmitta har registrerats i Kina det senaste dygnet. Det är den högsta dygnssiffran sedan i april och oron växer för att smittspridningen åter ska ta fart i landet.

Foto:Mark Schiefelbein

I fredags rapporterades sex nya fall kopplade till den stora jordbruksmarknaden Xinfadi i Peking. Efter utökad testning har myndigheterna nu konstaterat att ytterligare 36 människor smittats av coronaviruset i huvudstaden.

Två andra fall har rapporterats från provinsen Liaoning i landets nordöstra delar och ska enligt myndigheterna ha haft nära kontakt med de smittade i Peking.

De övriga 19 fallen har smittats utomlands, enligt myndigheterna.

Till detta kommer ett antal fall utan symtom, både i Peking och annorstädes, som hamnar i en egen kategori.

Marknaden stängdes under natten mot lördagen, efter att de första fallen i Peking på två månader konstaterats. Många poliser och paramilitära poliser har placerats ut som vakter vid marknaden, många i skyddsmasker och handskar.

Smittspridningen har lett till att elva bostadsområden nära marknaden stängts ned och invånarna beordrats att stanna hemma.

Några andra marknader i staden har också stängts och utbrottet gör att fokus än en gång riktas mot livsmedelshanteringen.

Enligt statliga medier har viruset konstaterats på skärbrädor som används för importerad lax. Myndigheterna har beordrat en omfattande inspektion av färskt och fryst kött och fisk hos bland annat matbutiker och cateringfirmor.

Nio skolor och förskolor nära Xinfadimarknaden har stängts av myndigheterna, och sportevenemang och turistgrupper har stoppats med anledning av de nya fallen.

Oron för en andra våg är stor hos många i Kina, där coronaviruset började spridas i storstaden Wuhan i slutet av förra året.

En grönsakshandlare vid en lokal matmarknad i lokala Peking säger att det är färre kunder än normalt efter de senaste rapporterna.

”Folk är rädda. Köttförsäljarna har tvingats stänga. Den här sjukdomen är väldigt otäck.”

En kund på marknaden är dock inte särskilt orolig.

”Så länge man har skyddsmask borde det gå bra. Jag måste köpa mat i vilket fall, eller hur?”

Landet har sammanlagt rapporterat drygt 83.000 smittofall, och över 4.600 döda. Kina särredovisar smittade personer utan symtom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?