1515
Annons

Fortsatt ökad smittspridning i Sverige – Tegnell varnar för tredje våg

Vaccinationerna mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom och död, men påverkar ännu inte smittspridningen i befolkningen, enligt Folkhälsomyndigheten.
”Det är en utveckling som inte alls är bra”, säger Anders Tegnell om det svenska pandemiläget.

Foto:Amir Nabizadeh/TT

Ytterligare 56 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Därmed har nu 12 882 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 669 113 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Hittills har 527.186 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 273.992 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,3 procent av befolkningen.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Det ser verkligen ut som att vi är på väg mot en tredje våg, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten har tagit fram olika scenarier för hur utvecklingen kan komma att bli. Det allvarligaste scenariot, som utgår från att det blir ökad kontakt mellan människor, visar att den tredje vågen kan bli dubbelt så hög som den som var i julas.

Vaccineringen kommer lyckligtvis att leda till att dödstalen inte går upp på samma sätt som tidigare, säger Tegnell, som dock påpekar att smittan fortfarande kan spridas på hög nivå.

”Vaccinerar vi har det inte jättestor effekt (på smittspridningen), men den har däremot jättestor betydelse för vad som händer på vårdavdelningarna”, säger han.

I Sverige syns en ökning av antalet smittofall för tredje veckan i rad. Ökningen per vecka för nya fall ligger på ungefär 10 procent, vilket bland annat märks på landets intensivvårdsavdelningar.

”Sjukvården är hårt belastad. Att stå inför hanteringen av det här stora vårdbehovet som kan uppstå om det värsta scenariot inträffar är en extremt tuff utmaning för en hälso- och sjukvårdssektor som kämpat under en väldigt lång tid”, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Om smittan ökar som i de scenarier Folkhälsomyndigheten presenterat kan det bli nödvändigt med ytterligare begränsningar och stängning av verksamheter. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var smittspridningen sker och vilka åtgärder som bedöms vara lämpligast. Till exempel

”Vad vi gör nu under de närmaste veckorna kommer att spela väldigt stor roll för hur den här våren utvecklas”, säger Anders Tegnell.


Coronasmittan ökar i Sverige – men ännu på låga nivåer

Den ökade smittspridningen kan leda till högre belastning på sjukvården, enligt Folkhälsomyndigheten.

Regionalt har konstaterats både en ökning av andelen positiva covidtest och antal inlagda på sjukhus. 

Men låt inte coronan sätta käppar i hjulen för semestern, lyder experternas uppmaning.

BA.5, den senaste undervarianten av virusversionen omikron, fortsätter att vinna mark i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Mellan vecka 24 och 25 ses en ökning med drygt 40 procent, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

”Det är fortfarande låga nivåer som vi utgår ifrån. Men vi har inte sett en ökning under sommaren tidigare. Det är ändå ett observandum.”

Enligt Lindblom kan det här innebära risk för ökad belastning på hälso- och sjukvården. Speciellt med tanke på att personal kan insjukna i samband med semestertider. 

Bland annat i Blekinge har man sett både en ökning av personer som testar sig för covid-19 och av andelen positiva test.

”Dessutom har antalet inlagda på sjukhus ökat. Vi var nere på noll för ett par veckor sedan. Den senaste veckan var vi uppe i tretton inlagda. En väldigt snabb uppgång”, konstaterar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen.

Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland, säger att också de har sett en betydande ökning på kort tid. På en vecka steg antalet nya fall från 2–3 till 17.

I flera regioner, bland annat Blekinge, Gotland, Värmland och Uppsala, har man återinfört vissa smittskyddsåtgärder, som munskydd, i vård och omsorgen. 

Men några allmänna rekommendationer eller restriktioner är inte på tapeten.

Lindblom säger att det viktigaste fortfarande är att se över sitt vaccinskydd och stanna hemma om man är sjuk och har symtom som tyder på covid-19.

Bengt Wittesjö konstaterar att vi måste lära oss leva med pandemin.

”Självklart ska vi njuta av semestern och se till så att vi kommer utvilade tillbaka till jobbet. Samtidigt ska vi ha respekt för att det här fortfarande är en speciellt allvarlig sjukdom”, säger han. 

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, är inne på samma linje. Han anser inte att gemene man behöver vidta några åtgärder just nu.

”Jag kan ändå tycka att man, som före pandemin, kan tillåta sig att kramas och sådana saker. Det är helt okej så länge vi har en relativt låg smittspridning.”

Om man däremot lider av nedsatt immunförsvar, tillhör en riskgrupp och vaccinet inte ger tillräckligt skydd, uppmanar Arnberg till större försiktighet. Speciellt om man bor i städer eller regioner där smittspridningen är förhållandevis stor. 

Statsepidemiolog Lindblom säger att det är svårt att spekulera i hur länge smittspridningen kommer fortsätta att öka. Men sett till de länder som är längre fram i smittspridningen kan det röra sig om några veckor, säger han.

Från och med den 1 september rekommenderas personer över 65 år och vuxna i riskgrupper en påfyllnadsdos. Även vuxna i övriga åldrar kan då kostnadsfritt ta en fjärde påfyllnadsdos.

”Vi håller på att ta fram en policy för hur det blir med vaccinationerna under hösten. Det kommer senare. Jag vill inte föregå det nu”, säger Lindblom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?