1515
Annons

Fortsatt ned för Intrum på Italien-oro

Går Intesa-storaffären igenom för Intrum tillkommer italienska fordringar på 5 miljarder kronor i skuldportföljen, som nu är på knappt 23 miljarder. Exponeringen mot landet blir därmed "markant", tillstår ir-chefen utan spår av oro.

Foto:Bernat Armangue

Intrum INTRUM -2,12% Dagens utveckling -aktien rasar betänkligt på tisdagen i spåren av den allmänna Italienfrossan. Bolaget är i färd med att genomföra en storaffär och ingå en lång relation med italienska Intesa Sanpaulo, en av landets största banker, och därigenom öka sin hittills blygsamma italienska exponering.

Hur stor del av Intrums intäkter och resultat som kommer från Italien går bolaget inte ut med, men enligt pressmeddelandet om affären från i mitten av april kommer Intrum att nettoinvestera 670 miljoner euro. IR-chefen Louise Bergström säger att Intrum i och med affären i kombination med fjolårets italienska förvärv CAF går från en liten till en "markant" Italienexponering.

"När affären är klar i höst kommer vi att ha investerat strax under 500 miljoner euro i Italien", säger hon på väg in i ett möte med en investerare. Siffran 670 miljoner är för både "servicing-enheten" och skuldportföljen, säger hon.

"Själva portföljen är ungefär 500 miljoner euro", säger hon och uppger att återstående 170 miljoner går till den plattform som Intrum och Intesa ska driva tillsammans.

Beloppet 500 miljoner euro, cirka 5 miljarder kronor, kan jämföras med Intrums bokförda värde på sina totala portföljinvesteringar: 22,6 miljarder kronor per den 31 mars. Italienportföljen kommer därmed att stå för strax under en femtedel (5/(22,6+5) = 18%) av den totala skuldportföljen.

Louise Bergström vill dock påpeka att majoriteten av fordringarna i den italienska portföljen är säkerställda, det vill säga det finns panter. Mestadels rör det sig om italienska fastigheter, säger hon om vad för slags panter det rör sig om. Hon nämner även att Italien har varit politiskt oroligt från tid till annan under många årtionden, något Intrum har tagit höjd för i den planerade storaffären. Hon nämner även att ekonomin i Italien har förbättrats de senaste åren.

Står sig bilden från Direkts intervju igår, att Intrum inte ser några större risker från Italien?
"Ja, det står vi fast vid. Det här som vi investerat i är ett starkt samarbete, och vi är fortfarande väldigt nöjda. Vi är nöjda med prislappen och med att vi kommer att ha ett långt samarbete med Intesa, som är en av de starkast kapitaliserade italienska bankerna", säger Louise Bergström samtidigt som aktien är ned 7,5 procent.

Aktien är ned 7,5 procent nu [klockan 14.15 på tisdagen, red anm]. Har du varit inne och handlat?
"Jag har inte varit inne och handlat, nej, men jag skulle gärna göra det."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?