Annons

Fortsatt ned för basmetaller

Basmetallerna fortsatte på tisdagen nedåt med störst nedgångar för koppar och nickel. Även zinkpriset fick sig dock en släng av sleven.

 

Nedgångarna ska ses mot bakgrund av stora uppgångar tidigare under året, men hänger också samman med en tilltagande oro för tillväxten i Kina, inte minst vad det gäller fastighetsmarknaden, menar analytiker.

"Risken de kommande tre månaderna är att utbudet av raffinerad koppar ökar samtidigt som efterfrågan bromsar in, vilket leder till ökade lager av metallen", säger analytikern Lynn Zhao till Bloomberg News i samband med branschmötet Asia Copper Week i Shanghai.

På lite längre sikt är många dock fortsatt optimistiska om den kommande prisutvecklingen, även om optimismen är mer tyglad nu än tidigare i höstas.

"Vid (mötet i) London för en månad sedan var alla väldigt 'bullish' om marknaden, vilket verkligen förvånade mig. Här i Asien tycker jag att de fortfarande är optimistiska, men inte i samma utsträckning som tidigare", säger Radoslaw Domagalski-Labedzki, vd för polska KGHM, på plats i Shanghai.

Han fortsätter:

"Det finns fundamentala skäl till att efterfrågan ska fortsätta att växa i Kina. Det verkar som om landet kommer att fortsätta sina massiva investeringar i infrastruktur", säger han till Bloomberg och spår en stabil tillväxt av kopparefterfrågan under resten av decenniet.

Ett ton koppar kostade strax före klockan 12 på tisdagen 6.812 dollar, en nedgång med 1,9 procent för dagen. Zink och nickel var ned 1,3 respektive 2,1 procent.

Koppar och zink har under året stigit med drygt 22 procent, medan nickel är upp cirka 13 procent.

Även råoljepriserna backade på tisdagen, med Brent-oljan ned nästan 1 procent till 63:29 dollar per fat - inte långt från måndagens lägsta nivåer. På fredagen stängde de amerikanska oljeterminerna på de högsta nivåerna på två år.

Oljekartellen Opec och andra oljeproducenter ska mötas på torsdagen för att diskutera en förlängning av de rådande utbudsbegränsningarna. På bordet ligger ett förslag om en förlängning med nio månader efter att det nuvarande avtalet löpt ut i mars. Knäckfrågan är om Ryssland kommer att stödja en förlängning, något Opec-länderna lobbar för.

Basic Resources var på tisdagen den svagaste indexkomponenten i det breda europeiska aktieindexet Stoxx 600. I London backade de stora gruvbolagen 1-3 procent och på Stockholmsbörsen var Boliden och Lundin Mining ned 2 respektive 1,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?