1515
Annons

Fortsatt muntert på Wall Street – Roblox och Alphabet stiger

Humöret på Wall Street är fortsatt muntert med ungefär två timmar kvar till stängning. Bland enskilda bolag avancerar bland annat det nynoterade datorspelsbolaget Roblox med 5,8 procent.

Foto:Richard Drew/TT

Vid 20-tiden stiger Dow Jones industriindex 1,2 procent, breda S&P 500 med 1,5 procent samt tekniktunga Nasdaq kompositindex med 1,7 procent.

New York-börserna tog ett kliv uppåt i samband med beskedet att ISM:s tunga inköpschefsindex för tjänstesektorn studsat upp till rekordnivåer i mars. Statistiken publicerades en halvtimme efter börsöppningen, eller klockan 16 svensk tid. 

Indexet ökade från 55,3 i februari till 63,7 i mars och steg därmed för tionde månaden i rad. Utfallet i mars är det högsta som någonsin registrerats i ISM:s mätningar och var långt över förväntningarna på 59,2, enligt en sammanställning från Trading Economics. 

Dessförinnan hade marknaden välkomnat starka arbetsmarknadssiffror som kom in på långfredagen. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 916.000 personer i mars, vilket var klart över analytikernas medianprognos på 660.000 personer, enligt Bloombergs sammanställning.

Kryssningsbolagen Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line och Carnival stiger mellan 4 och 7 procent efter att den amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, uppdaterat prognosen för ett återupptagande av färjetrafiken. Myndigheten anger dock inte ett specifikt datum.

Högsta domstolen i USA har dömt till Googles fördel i en uppmärksammad rättstvist mot mjukvarubolaget Oracle. Tvisten gällde huruvida Google bröt mot landets upphovsrättslagstiftning då bolaget använde Oracles programmeringsspråk java vid skapandet av operativsystemet Android, vilket 6 av 8 domare ansåg att Google inte gjorde. Det innebär att ett beslut till Oracles fördel i en lägre domstol rivs upp.

Googles moderbolag Alphabet är upp med 4,5 procent. Även Oracle är upp med 3,9 procent.

Elbilstillverkaren Tesla rusade nästan 7 procent vid öppningen, men vid 20-tiden noterar aktien en uppgång om 5,6 procent.

Tesla levererade 185.000 fordon under det första kvartalet, vilket var en ny rekordnotering för bolaget. 

Nynoterade datorspelsbolaget Roblox avancerar 5,8 procent. Storbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley har inlett bevakning av aktien med en ”köp” respektive ”övervikt”-rekommendation.

Sociala nätverkstjänsten Pinterest förhandlar med fotoappen VSCO om ett potentiellt uppköp, rapporterar New York Times. Det framgår ingen potentiell köpeskilling för affären, men onoterade VSCO värderades nyligen till 550 miljoner dollar, motsvarande runt 4,8 miljarder kronor. 

Pinterest är upp med 2,2 procent på måndagskvällen. 

Damberg: Tillfällig skattesänkning på bensin upphör i höst

I höst kan literpriset på bensin och diesel gå upp med nästan två kronor. Den sista september upphör den tillfälliga skattesänkning som riksdagen beslutade om i våras för att lindra hushållens bränslenotor.

Någon förlängning är inte på gång, enligt finansminister Mikael Damberg (S). Och riksdagen har inte haft några extra möten i sommar om det.

Foto:Cornelia Jönsson

”Riksdagen har ju tagit ställning för att det är en tillfällig åtgärd”, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT om den fem månader långa sänkningen som upphör den 30 september.

Skatterna på diesel och bensin sänktes den 1 maj på ett sätt som gjorde att priset vid pump skulle gå ner med 1 krona och 80 öre. Det gjorde det också, i alla fall just den dagen.

Sedan dess har världsmarknadspriserna åkt upp och ner och pumppriserna har följt efter. De senaste dagarna har till exempel dieselpriset ökat kraftigt igen. 

Skattesänkningen skulle, sade riksdagen i sitt beslut, löpa ut den sista september. Den beräknas kosta staten cirka sex miljarder i minskade skatteintäkter.

Riksdagen kommer inte att kunna behandla något eventuellt krav på förlängning före det att sänkningen löper ut. Det finns inte heller något skarpt krav nu om det att ta upp.

Finansministern konstaterar att riksdagen inte samlas igen förrän den 27 september, mer än två veckor efter valdagen den 11. Tidigast i oktober kan en ny regering vara installerad. 

Flera oppositionspartier vill se sänkningar av skatten och den så kallade reduktionsplikten, som tvingar bolagen att blanda i dyrare biodrivmedel och har stor betydelse för framförallt dieselpriset. Men det är förslag som de kan lägga fram skarpt först i en budget, om de får chansen att bilda regering.

En sak verkar klar oavsett vilka partier som kommer att bilda regering: skatterna på drivmedel kommer inte att justeras upp med inflationen plus två procent vid årsskiftet, något som annars normalt ska ske: Mikael Damberg har aviserat att det inte blir någon sådan indexuppräkning.

Den här gången hade den kunnat bli extra stor, med tanke på den höga inflationen.

I våras krävde en majoritet i riksdagen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna samt Vänsterpartiet att regeringen skulle begära hos EU-kommissionen att få sänka energiskatten på bensin och diesel mer än vad den tillfälliga sänkningen inneburit. Den borde sänkas mer än den nivå som EU-länderna har enats om att inte gå under. Regeringen har skriftväxlat med kommissionen sedan i maj men har inte fått några slutliga svar och ser inte ut att kunna få det än på ett tag. 

Finansministerns och regeringens eget förslag var att alla bilägare istället skulle få en tusenlapp nu i augusti, som kompensation för högre bränslepriser. Bilägare i stödområden, i huvudsak i Norrland, skulle få 1.500 kronor.

Men det sade riksdagen nej till.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera