1515
Annons

Fortsatt migrän för Deutsche Bank

Den tyska bankbjässen Deutsche Bank har inte något vidare bra år och aktien har backat med 53 procent sedan årsskiftet. På tisdagseftermiddagen sköt även kostnaden för att försäkra sig mot betalningsinställelse i juniora Deutsche Bank-obligationer upp över 5 procent igen.

Bild:TT

Deutsche Banks utförslöpa fortsatte på tisdagen och strax efter att klockan hade passerat tre hade aktien backat med 2 procent men återhämtade sig sedan och handlas nu kring nollan. Sedan årsskiftet är aktien ner drygt 53 procent.

Den senaste tidens nedgång kommer i spåren av att amerikanska myndigheter vill ha så mycket som 14 miljarder dollar, omkring 120 miljarder kronor, i förlikning från Deutsche Banks för hanteringen av säkerheter för lån under finanskrisen 2008.

Enligt en färsk analys från den amerikanska investmentbanken KBW klarar Deutsche Bank en förlikning på upp till 9,4 miljarder dollar utan att det hotar bankens kapitalnivåer eller begränsar betalningsmöjligheten på så kallade coco-obligationer.

"Enligt vår analys hamnar kupongbetalningar på AT1-obligationer i risk om förlikningen hamnar över motsvarande 8,6 miljarder euro", skriver KBW i analysen enligt Nyhetsbyrån Direkt.

AT1-obligationer, eller coco-obligationer, rankas just över eget kapital vid en betningsinställelse.

"Vi tror att de 14 miljarder dollar som efterfrågas av det amerikanska justitiedepartementet bara är startpunkten för förhandlingarna som kommer att äga rum under de närmaste månaderna. Enligt vår uppfattning kan upplösningen av RMBS-fallet bara destabilisera banken så till vida 'Additional Tier 1'-kuponger inte kan betalas", skriver KBW, som föreställer sig en slutgiltig förlikning på 4,2 miljarder dollar, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

En viss oro kring vad det slutgiltiga förlikningsbeloppet kommer landa på verkar dock finnas i marknaden. På tisdagseftermiddagen steg räntan på CDS-kontrakt som försäkrar mot betalningsinställelse i juniora Deutsche Bank-obligationer till omkring 5,2 procent.

Det här är första gången som nivån steg över 5 procent sedan i februari då de toppade på 5,4 procent Även i februari var det nervositet kring Deutsche Banks förmåga att betala på sina coco-obligationer som spökade.

CDS:er, eller kreditswappar, är ett instrument som överför kreditrisken för räntebärande värdepapper mellan olika parter och är alltså ett sätt att försäkra sig mot att obligationsutfärdaren ställer in betalningarna. Priset på CDS:er mäts i räntepunkter och är den årliga avgift som CDS-köparen betalar till säljaren. Säljaren ersätter i sin tur CDS-köparen med obligationens värde vid en eventuell konkurs eller betalningsinställelse.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?