1515

Fortsatt låst läge i svåraste frågan

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är kallsinnig till LO:s kovändning om lägre lön för nyanlända.”Det är inte detta vi har diskuterat”, säger hon.

Carola Lemne, Svenskt Näringsliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, LO.
Carola Lemne, Svenskt Näringsliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, LO.Bild:Maja Suslin/TT

I slutet av förra året avstannade samtalen om enkla jobb mellan LO och Svenskt Näringsliv. Medan Svenskt Näringsliv anklagade LO för att stänga dörren för samtal, kontrade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson med lögnanklagelser.

LO kom på måndagen med ett nytt förslag. Det handlar om en ny anställningsform, utbildningsjobb, som inledningsvis ska omfatta cirka 50.000 personer mellan 25 och 45 år med grundskola men utan fullgjort gymnasium.

Ögonbrynshöjaren i sammanhanget är att LO kan tänka sig lägre löner. Men hur mycket lägre ville inte ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säga på måndagen.

”Det måste vi förhandla med vår motpart om”, sa han och och pekade på att utspelet är ett försök att väcka nytt liv i förhandlingarna.

Men Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är inte imponerad.

”Det tar inte hand om den fråga vi har diskuterat hela tiden: Hur man kan få dem i arbete som inte har en färdig grundskoleutbildning”, säger hon.

Men en litet erkännande bjuder hon på:

”Det är glädjande att LO inser att dagens YA-jobb inte räcker. Det LO diskuterar i dag kan man väl säga är en utvidgning eller en förenkling av de jobben.”

Och grundkonflikten lever kvar: Medan LO fortsatt avfärdar fler enkla jobb på svensk arbetsmarknad, anser Svenskt Näringsliv att andelen enkla jobb behöver mer än fördubblas i Sverige till samma andel som i Danmark. Det skulle göra jobben 200.000 fler, enligt Carola Lemne.

LO vill inte vill ha tillbaka jobben som fanns för 50 till 100 år sedan av typen bära väskor och putsa skor – vill du ha det?

”Det är så de uttrycker sig. De är inte beredda att diskutera möjligheten att återskapa enkla jobb”, säger Carola Lemne.

LO:s svar är ju beredskapsjobb för de äldre och utbildning för dem som är unga utan färdig grundskola - duger inte det?

”Nu förslår de tvångsutbildning upp till en ganska hög ålder. Vi tror inte det är realistiskt och vi tror inte på beredskapsjobb.”

Samtidigt utesluter Carola Lemne inte samtal om LO:s utbildningsanställningar.

”Vi kan naturligtvis se om det är något inslag av detta som kan förhandlas på nivån LO – Svenskt Näringsliv”, säger hon men pekar på att samtalen egentligen hör hemma på branschnivå.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson kallade på måndagen LO:s förslag för "intressant.” Också Moderaterna, som är det enda alliansparti som helt tillbakavisar lagstiftning om lägre löner, välkomnade förslaget. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?