1515
Annons

Fortsatt längtan till spanska solkusten

Playan och solen. Men också storstadspulsen. Spaniens bostadsmarknad fortsätter att locka utlandssugna svenskar. Det är stora siffror nu, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland.

Det är inte bara röda torp med vita knutar som lockar de semestersugna svenskarna.

I fjol ökade de svenska bostadsköpen i Spanien med drygt 30 procent jämfört med året innan. Och köpfesten tycks fortsätta. Det första kvartalet i år ökade köpen med 15,9 procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten.

I antalet köp räknat innebär det att svenskar köpte 940 bostäder i Spanien under tremånadersperioden.

Det är Costa Blanca och Costa del Sol som suger upp det mesta av den svenska efterfrågan, berättar Daniel Nilsson, som är chef för Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal. Men vi har märkt av ett ökat sug efter storstäderna också.

De svenska bostadsköpen i Spanien har hittills till största delen handlat om lite äldre personer som är ute efter värme och lugn och ro. Men de senaste åren har kundkretsen både föryngrats och breddats, vilket gjort att även städerna blivit ett alternativ.

Det handlar om städer som exempelvis Malaga och Alicante, som ändå ligger i de båda populära kustområdena, men också om Barcelona.

Det är en spännande trend. En del av våra kunder söker efter mer än sol och bad, de vill ha kultur och ett större restaurangutbud också.Det intresset fanns inte alls för ett par år sedan.

Enligt Daniel Nilsson finns en rad förklaringar till den svenska köpfesten utomlands, som ränteläget i Sverige, de täta och billiga flygförbindelserna och relativt låga bostadspriser i de aktuella länderna.

Utöver solen och värmen förstås.

Oväder stoppar månraket

Nasa ställer in tisdagens planerade uppskjutning av den nya månraketen. Anledningen är en storm som närmar sig Florida från Karibien.

Foto:John Raoux

Rymdmyndigheten Nasas månprogram Artemis har fortsatt svårt.

Uppskjutningen av en obemannad rymdfarkost var tänkt till tisdag. Efter att redan ha ställt in två gånger till följd av tekniska problem meddelade Nasa på lördagen att även det tredje försöket avbryts.

I ett uttalande säger Nasa att man avbryter uppskjutningsförsöket men fortsätter att följa väderprognoserna gällande den tropiska stormen Ian.

Stormen bedöms växa till en orkan de kommande dagarna då den närmar sig Kennedy Space Center i Florida.

Nu kommer antagligen den 98 meter höga raketen flyttas från uppskjutningsplatsen in i sin hangar, för att ingen utrustning ska skadas i väntan på nästa försök.

Nästa chans att skicka upp raketen i rymden bedöms bli mellan 17 och 31 oktober.

I raketen finns inga människor men dockor i astronautstorlek utrustade med en mängd sensorer. Den 39 dagar långa resan är tänkt att testa både raketen SLS såväl som kapseln Orion.

Artemis tar vid efter Apolloprogrammet som avslutades på 1970-talet.

Om testflygningarna går bra är en bemannad tur planerad till 2024. Målet sedan är att landa två personer på månen 2025.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera