Fortsatt kraftiga prisuppgångar på bomarknaden

Bostadspriserna i Sverige fortsatte att stiga på bred front under mars. Det visar nya månadssiffror från Svensk Mäklarstatistik.
”Det är en extremt stark marknad med korta säljtider och budgivningar som ofta sticker i väg”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, i en kommentar. 

Foto:TT

Enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik steg priset på både bostadsrätter och villor i Sverige med 2 procent i mars. Under de senaste tolvmånaderna summeras uppgången nu till 8 procent för bostadsrätter och 17 procent för villor. 

På regionsbasis steg bostadsrättspriserna i centrala Stockholm med 1 procent under månaden medan prisuppgången för Storstockholm landade på 2 procent. För både Göteborg och Malmö landade siffrorna på 2 respektive 1 procent. 

”De flesta vet att konkurrensen är hög, men inte alls på vilken nivå. Att bostäder säljs redan dagen efter att de lagts ut är inte ovanligt. Samtidigt har jag svårt att se att detta kan fortsätta så länge till. Löneökningarna har inte hängt med och kommer på sikt bli en prisdämpande faktor. Att det blossat upp en debatt om återinförd fastighetsskatt kan också skapa viss oro på marknaden”, säger Fredrik Kullman i ett pressmeddelande. 

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, tror dock att det faktum att amorteringskravet återinförs till hösten får en begränsad effekt så länge som räntorna är låga. 

”Många svenskar fortsätter att satsa på den egna bostaden och låter den ta en större plats i privatekonomin. Värst drabbas unga och ensamhushåll, som redan innan hade det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden”, säger han i en kommentar. 

Vad gäller villamarknaden landade prisuppgången i både Stockholm och Malmö på 2 procent medan villapriserna i Göteborg lyfte med 3 procent. 

”Det väldiga trycket har skapat en omfattande förmarknad. Ungefär hälften av alla villabostäder säljs i dag innan den publika marknaden på Hemnet”, säger Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne, i en kommentar. 

 


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digitala kontanter med genialisk Digital Cash plånbok xoxo

Många verksamheter väljer bort kontanter idag. Foto: Peter Erlandsson. Till höger: Joachim Samuelsson, VD Crunchfish Foto: Joakim Karlsson
Många verksamheter väljer bort kontanter idag. Foto: Peter Erlandsson. Till höger: Joachim Samuelsson, VD Crunchfish Foto: Joakim Karlsson

Crunchfish Digital Cash plånbok xoxo gör kontanterna digitala med ny teknik. Detta är framtidens digitala betalning och lösningen för exploderande transaktionsvolymer och finansiell inkludering i världen. 

I Sverige är kontanterna på väg att försvinna helt och våra myndigheter inser faran när marknadens enda betalmedel som alltid fungerar och aldrig äventyrar din personliga integritet försvinner. Finansinspektionen kräver att bankerna ökar Swishs driftsäkerhet samtidigt som Riksbanken har själva insett att deras implementation av e-kronan inte klarar att leverera kontanternas egenskaper. 

E-kronan bör implementeras som en vanlig valuta eller åtminstone med teknik som lätt integreras med dagens kontobaserade räls, vilket gör det enkelt för Riksbanken att implementera e-kronor. Då krävs ingen förändring av befintlig kontobaserade bankinfrastruktur i landet. Detta är en enorm förenkling som kommer att accelerera implementeringen av centralbanksvaluta runtom i världen. Bygger man blockkedjebaserade lösningar för att digitalisera pengar gör man det onödigt svårt för sig.

Crunchfish Digital Cash plånbok xoxo löser utmaningarna, vilket påvisas av Crunchfishs tävlingsbidrag tillsammans med Swish till Post och Telestyrelsens innovationstävling.

– Vi möjliggör att man kan betala omedelbart offline och även privat. Det är nästa generation av framtidens betalning och en nödvändig lösning för centralbanker runt om i världen som kämpar med att digitalisera landets kontanter, säger Joachim Samuelsson, VD för Crunchfish.

Utomlands finns mängder med kontanter i omlopp. Där är problemet att digital betalning ofta fallerar, antingen på grund av bristfällig uppkoppling eller när servrar inte klarar belastningen när miljontals människor börjar betala digitalt i pandemin. Crunchfishs patentsökta Digital Cash plånbok löser även dessa utmaningar genom betalning i två steg. Först clearing offline i betalningsögonblicket och därefter settlement online när pengar flyttas mellan konton. VISA har beskrivit fördelarna med betalningsarkitekturen. 

– Vår Digital Cash plånbok är ett komplement till världens alla typer av betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Digital Cash plånboken har ett speglat Digital Cash konto som debiteras när betalaren eller mottagaren kopplar upp sig. Digital Cash kontot är spärrat och kan endast debiteras från Digital Cash plånboken, vilket skyddar mot övertrassering och dubbelspendering, förklarar Joachim Samuelsson.

Digital Cash plånboken xoxo gör att betaltjänsterna blir globalt interoperabla. Marknaden omfattar miljarder betalkort, digitala plånböcker i smartphones, smarta klockor och feature phones. Crunchfish kommer att debitera den utgivande banken eller leverantören av den digitala plånboken en abonnemangsavgift per aktiv Digital Cash plånbok liknande bankernas utgivning av betalkort. Finansiell inkludering i världen möjliggörs när betalkorten fungerar även helt offline och där även andra betalningslösningar kan integreras för att flytta pengar mellan konton utöver kortinfrastrukturen. 

Läs mer om Crunchfish

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?