1515
Annons

Fortsatt kraftiga prisuppgångar på bomarknaden

Bostadspriserna i Sverige fortsatte att stiga på bred front under mars. Det visar nya månadssiffror från Svensk Mäklarstatistik.
”Det är en extremt stark marknad med korta säljtider och budgivningar som ofta sticker i väg”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, i en kommentar. 

Foto:TT

Enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik steg priset på både bostadsrätter och villor i Sverige med 2 procent i mars. Under de senaste tolvmånaderna summeras uppgången nu till 8 procent för bostadsrätter och 17 procent för villor. 

På regionsbasis steg bostadsrättspriserna i centrala Stockholm med 1 procent under månaden medan prisuppgången för Storstockholm landade på 2 procent. För både Göteborg och Malmö landade siffrorna på 2 respektive 1 procent. 

”De flesta vet att konkurrensen är hög, men inte alls på vilken nivå. Att bostäder säljs redan dagen efter att de lagts ut är inte ovanligt. Samtidigt har jag svårt att se att detta kan fortsätta så länge till. Löneökningarna har inte hängt med och kommer på sikt bli en prisdämpande faktor. Att det blossat upp en debatt om återinförd fastighetsskatt kan också skapa viss oro på marknaden”, säger Fredrik Kullman i ett pressmeddelande. 

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, tror dock att det faktum att amorteringskravet återinförs till hösten får en begränsad effekt så länge som räntorna är låga. 

”Många svenskar fortsätter att satsa på den egna bostaden och låter den ta en större plats i privatekonomin. Värst drabbas unga och ensamhushåll, som redan innan hade det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden”, säger han i en kommentar. 

Vad gäller villamarknaden landade prisuppgången i både Stockholm och Malmö på 2 procent medan villapriserna i Göteborg lyfte med 3 procent. 

”Det väldiga trycket har skapat en omfattande förmarknad. Ungefär hälften av alla villabostäder säljs i dag innan den publika marknaden på Hemnet”, säger Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne, i en kommentar. 

Irländsk offensiv lyfter aktien – nu ökar chansen för bud

Det irländska isoleringsbolaget Kingspan fortsätter storköpa aktier i Nordic Waterproofing. Aktien har rusat efter intåget och chansen för ett bud har ökat.

Foto:Mostphotos/TT

För knappt två veckor sedan sålde största ägaren Svolder sitt innehav i taktätaren Nordic Waterproofing (NWG). Under torsdagen sålde näst största ägaren Swedbank Robur hela sitt innehav. I skrivande stund äger Kingspan 24 procent av bolaget och vid 30 procents ägande uppstår budplikt.

När Di i måndags hörde av sig till Kingspan valde det irländska bolaget att avböja en kommentar om sitt köp. ”Jag kan inte kommentera ägarfrågor, men vi har såklart varit i kontakt med Kingspan och vi behandlar dem som vilken annan storägare som helst” uppger NWG:s styrelseordförande Mats Paulson kring den nya ägaren. Enligt uppgift till Di ska Kingspan efter köpet av Svolders aktier ha sagt att man ser innehavet i NWG som en kapitalinvestering.

Det irländska bolaget Kingspan grundades 1965 och är framför allt specialister på isolering. Bolaget är globalt och har 19.000 anställda med en verksamhet i över 70 länder. Under fjolåret omsatte man 67 miljarder kronor. Kingspan är noterat i Dublin och har ett börsvärde om knappt 120 miljarder kronor. Detta kan sättas i relation till NWG:s börsvärde om 4,5 miljarder kronor efter kursrusningen i augusti, och en nettoskuld om ungefär en miljard.

Kingspan har nått sin nuvarande marknadsposition primärt genom förvärv, inte helt olikt NWG som har konsoliderat den nordiska marknaden inom tätskikt. Bland annat så köpte Kingspan i början av 2022 franska bolaget Ondura Group, ett bolag med mycket lik verksamhet som NWG. Kingspan uppger att förvärvet ska utgöra en global plattform för att utveckla sitt erbjudande för taklösningar. 

Ondura omsatte 4,4 miljarder kronor under 2021 och gjorde ett resultat mätt som ebitda om 665 miljoner. Förvärvet gjordes till 5,7 miljarder kronor. De senaste 12 månaderna har NWG omsatt 4 miljarder kronor och gjort ett ebitda-resultat om 580 miljoner. Samma multipel på NWG skulle erbjuda en 12 procent budpremie från nuvarande aktiepris.

Under fjolåret deltog Kingspan i nyemissionen för H2 Green Steel där bolaget äger 1 procent, så man har haft ögonen på nordiska bolag ett tag åtminstone. Verksamheten i Sverige är relativt liten, och för Kingspans del utgör centrala Europa och Norden 25 procent av omsättningen för 2021. I sin presentation för fjärde kvartalet pekade Kingspan ut just membran för platta tak som ett område där bolaget vid tillfället hade ett embyro till marknadsposition, men att affärsmöjligheten är global.

Sedan nyheten om Svolders sorti nådde marknaden är aktien i NWG upp 32 procent. Om Kingspan i stället direkt hade lagt ett bud i linje med Onduras värdering hade det gett en budpremie på 48 procent, vilket är rimligt. 

Rör det sig om en budstrategi får den därmed anses vara något okonventionell. Samtidigt visar den senaste ökningen att Kingspan har ambitioner med sitt innehav i NWG – och chansen till bud har ökat.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera