1515

Fortsatt inställda operationer även på måndag

Bristen på sjukhusmaterial och leveransstrulet fortsätter – planerade operationer är inställda för patienter på flera sjukhus i början av nästa vecka.

Materialbristen har nu orsakat problem i en och en halv vecka.

Foto:isabell Höjman/TT
Foto:isabell Höjman/TT

Regionerna Uppsala, Dalarna, Västmanland, Sörmland och Örebro har sedan i början av månaden påverkats av bristen på sjukhusmaterial, något som bland annat lett till att planerade operationer ställts in på flera sjukhus.

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in planerade operationer även under måndagen. Hur det ser ut efter måndag går inte att säga i nuläget, enligt chefsläkare Mikael Köhler. Men situationen med brist på material väntas hålla i sig.

”Vi tar höjd för att detta håller på länge”, säger Köhler.

Läs mer: Entreprenörsfamiljen bakom sjukhushaveriet

Sedan den 11 oktober har sjukhuset endast genomfört akuta och nödvändiga operationer. Hittills har närmare hundra operationer ställts in, ändå genomförs fortfarande omkring 80 procent av sjukhusets alla operationer.

Även i regionerna Västmanland och Dalarna ställs planerade operationer in i början av nästa vecka.

I Region Dalarna påverkas fyra av fem sjukhus – i Falun, Mora, Avesta och Ludvika. Stoppet innebär att endast akuta eller tidskritiska operationer kommer genomföras på sjukhusen från och med måndag.

På sjukhusen i Västerås och Köping är totalt 40 planerade operationer inställda från och med måndag, uppger Region Västmanland. På lördagen kunde regionen konstatera att leveranserna från leverantören Apotekstjänst ”inte på långa vägar” motsvarade det som beställts.

Vid lunchtid i dag håller regionen ett möte för att stämma av läget.

Bristen på sjukvårdsmaterial har uppstått efter ett leverantörsbyte från leverantören Mediq till Apotekstjänst. Bytet skedde den 1 oktober och sedan dess har leveranserna krånglat. Regionerna Örebro, Västmanland och Dalarna befinner sig fortfarande i stabsläge på grund av situationen.

I region Örebro har man hittills inte behövt ställa in några operationer. Så ser prognosen ut även för början av nästa vecka.

”Vi har ett läge inför helgen som bedöms som normalt, att vi kan bedriva en normal verksamhet fram till måndag-tisdag”, säger Sten Lundberg, pressansvarig i Region Örebro.

”Sedan är vi naturligtvis beroende av leveranser som kommer dagligen. I dagsläget har vi inte längre framförhållning”, fortsätter han.

Samma läge gäller för region Sörmland.

”Vi gjorde bedömningen inför helgen att vi kommer klara oss inför helgen och under uppstarten av nästa vecka. Sedan har vi gjort beställningar, så vi hoppas att prognosen ser bra ut. Men vi vet inte vad vi får”, säger Maria E Karlsson, kommunikationsdirektör i Region Sörmland.

Enligt Apotekstjänst är en av huvudanledningarna till att problemet kunnat uppstå att antalet beställningar varit betydligt fler än vad som stod i avtalet. När TT talade med företaget i fredags kunde man inte säga när leveranserna åter kan fungera normalt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?