1515

Fortsatt inget finanspolitiskt räddningspaket i USA - ”Politikerna leker med elden”

För andra gången på ett dygn misslyckades ledamöterna i USA:s senat att enas om innehållet i det rekordstora stimulanspaketet. 

Om inte parterna lyckas nå en lösning senare i veckan väntas stora börsras, enligt bedömare.

Foto:Susan Walsh

Inte heller på måndagen lyckades Republikanerna samla tillräckligt många röster för att anta det stimulanspaket som man förhandlat fram tillsammans med Vita huset. Röstsiffrorna blev 49-46, det vill säga elva ja-röster för lite. 

Det innebär att de amerikanska bolagen och skattebetalarna får vänta ytterligare på det mångmiljardstöd som politikerna utlovat för att lindra coronakrisens effekter. Totalt är stödpaketet värt mer än 1800 miljarder dollar.

Förbittringen var stor mellan de båda partiernas företrädare på måndagskvällen.  

”Det här är inget tillfälle för politisk opportunism, det är ett nationellt nödläge”, sa Mitch McConnell, Republikanernas gruppledare i senaten. Han anklagade Demokraterna för att försöka utnyttja situationen genom att inkludera icke-relevanta poster i paketet.   

Demokraterna å sin sida vidhåller att man inte kommer att rösta för förslaget förrän man får igenom sina villkor. Det gäller bland annat mer stöd till arbetare som förlorar jobben och till landets sjukhus. 

Men framför allt har Demokraterna synpunkter på hur förslaget är utformat när det gäller stödet till näringslivet.  

”Det innehåller ett stort räddningspaket till näringslivet, men inga kontrollmekanismer”, kommenterade Chuck Schumer, Demokraternas gruppledare i senaten. 

Beskedet att ingen uppgörelse nåtts bidrog till att sänka USA-börserna på måndagen. Det breda aktieindexet S&P 500 stängde ned ungefär 3 procent, trots Federal Reserves besked om obegränsade stödköp tidigare under dagen.

Förhandlingarna fortsatte under måndagskvällen, men det var ännu oklart när nästa omröstning kan komma att ske. 

Julian Emanuel, chefsstrateg på investmentbanken BTIG, förutspår att USA-börserna kan rasa ytterligare 20 procent om inte politikerna snart tar sig samman.

”Politikerna leker med elden”, säger han till tv-stationen CNBC. 

”Om du väntar tillräckligt länge så riskerar du att förändra psykologin allt mer, och är det något vi vet så är det att virusrelaterade nyheter kommer att bli allt sämre mellan i dag och fredag.” 

På måndagskvällen presenterade Nancy Pelosi, Demokraternas talman i representanthuset, ett eget förslag till stimulanspaket värt 2.500 miljarder dollar. Men representanthuset har inga planer på att kalla in sina ledamöter för att rösta om förslaget. Bedömare tolkar därför Pelosis utspel som symboliskt snarare än ett allvarligt försök att göra verklighet av förslagen.   

Pressen på att kongressen ska agera blir allt större, inte minst mot bakgrund av de allt dystrare ekonomiska prognoser som kommit ut i coronakrisens spår. James Bullard, chef för amerikanska centralbanken i St Louis, har exempelvis varnat för att arbetslösheten i USA kan öka till så mycket som 30 procent under det andra kvartalet.

Ett annat incitament att komma överens är risken för att bli smittad. Under söndagen testade en av senatens mest namnkunniga ledamöter, republikanen Rand Paul, positivt för viruset. Ytterligare fem senatorer sattes i karantän.

”Rand Pauls testresultat ökar kongressledamöternas oro för att vara kvar i Washington”, skriver Todd Mariano, analyschef för USA på konsultbolaget Eurasia Group.

”Det här kommer att öka incitamenten att komma överens och även höja prislappen på det nuvarande stimulanspaketet för att kunna flytta fram eller till och med undvika att behöva rösta om ännu ett stödpaket framöver.”

Eurasia Group räknar med att prislappen i slutänden kommer att hamna en bra bit över 2.000 miljarder dollar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?