1515
Annons

Fortsatt högtryck på bomarknaden – ”aggressiva budgivningar”

Priserna på den stekheta bostadsmarknaden forsätter uppåt – men saktar ned något, det visar ny statistik. 

”Det är fortsatt högt tryck med aggressiva budgivningar, men det kan mycket väl vara så att vi har sett de största prisökningarna”, kommenterar Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Priset för bostadsrätter och villor forsätter uppåt. I oktober månad steg priserna med i genomsnitt 1 procent för riket, i Storstockholm och centrala Malmö ökade priset på bostadsrätter med 2 procent och priset för villor steg i storstadsområdena med 2 procent. Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

”Det är fortsatt högt tryck med aggressiva budgivningar, men det kan mycket väl vara så att vi har sett de största prisökningarna. Oron för en andra coronavåg och hur det riskerar slå mot arbetslösheten och börsen har ökat och vi vet ännu inte vad utgången i USA-valet kommer innebära för svensk ekonomi”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Försäljningen av bostadsrätter forsätter att nå nya rekordnivåer. Under oktober månad såldes 12.400 bostadsrätter, en ökning med 6 procent jämfört med samma period ifjol.

Coronapandemin, som initialt, hade en negativ påverkan på bostadsrättsmarknaden är nu en faktor som har en positiv inverkan på marknaden. Det konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik. 

”Det är många som jobbar hela eller delar av veckan hemma, ibland är man dessutom två hemma. Coronapandemin har bidraget till behovet av att köpa det där större boendet för att få ett extra rum att ställa in ett skrivbord i”, säger han.

I oktober ökade bostadsrättspriserna för innerstäderna i Stockholm och Malmö med 1 respektive 2 procent och i Storstockholm steg priset med 2 procent. I centrala Göteborg, Storgöteborg och Stormalmö var priserna på bostadsrätter oförändrade.

Villapriserna steg med 2 procent i Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö, den senaste månaden. 5.900 villor såldes under oktober, samma antal som för oktober 2019.

Prisutvecklingen på årsbasis steg till 6 procent för bostadsrätter och för villor har prisutvecklingen ökat en tvåsiffrig nivå på 11 procent, en nivå som inte nåts på flera år.

”Vi har inte haft en tvåsiffrig nivå för villor sedan i början av 2017 innan de nya och åtstramade amortingreglerna började gälla”, säger Per-Arne Sandegren.

 

 


Innehåll från First Venture SwedenAnnons

Hållbarhet som investeringsstrategi

Investeringsbolaget First Venture har under 15 år hjälpt svenska innovativa och hållbara företag att skala upp. Bolagets investeringsstrategi innebär bland annat att First Venture investerar i bolag precis innan deras kommersialiseringsresa påbörjas och att bolaget satsar på företag med hållbarhet som en central del av affärsidén.

– Vi vill jobba med bolag som har en mätbar och faktisk påverkan, och vi har under 15 år kunnat visa att vår långsiktiga investeringsstrategi ger bra avkastning, säger bolagets vd David Wendel.

First Venture grundades av Peter Werme och Rune Nordlander som när de träffades på ABB insåg att deras bakgrunder inom finans och it-entreprenörskap kompletterade varandra. Det blev starten på Första Entreprenörsfonden som nu 15 år senare heter First Venture och där är alltså David Wendel vd.

– Grunden i vår investeringsstrategi är densamma nu som då, att investera i bolag inom teknik, hälsa och hållbarhet. Dels för att dessa bolag har en reell möjlighet till positiv påverkan på mänsklighet och planet, dels för att det är branscher med starkt underliggande tillväxt och förutsättning för god avkastning, säger han.

Investering i kritiskt läge

First Venture investerar i ett för många bolag utmanande läge, det så kallade ”Valley of Death”.

– I början av sin kommersialiseringsresa är portföljbolagen i behov av kapital och kompetens för att växa snabbt och på rätt sätt. Här är vi en utmärkt partner som erbjuder finansiering och erfarenhet av uppskalning utan onödiga risker från ett stort antal bolag. Från ett investeringsperspektiv är tiden precis före bolagens kommersialisering optimal. Bolagen har ännu inte fått någon skenande värdering, och de har inga ytterligare utvecklingskostnader, säger David Wendel.

Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid 

Han lyfter fram tre intressanta företag inom hållbarhet som finns i deras portfölj: Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid. Zigrid utvecklar en produkt som utvinner förnybar energi som tar vara på spillvärme från exempelvis industrilokaler genom en modul som kopplas på en fastighet som alstrar värme. Istället för att spillvärmen släpps ut kan Zigrid erbjuda en lösning som betalar av sig själv genom att skapa energi av luft.

Alelion hjälper bolag att omvandla förbränningsmotorer i större fordon till eldrift med högspänningsbatterier. Alelion finns med i hela kedjan och fungerar som en ”one stop shop” för bolag som vill ha en mer hållbar maskinpark. Cling Systems kopplar samman köpare och säljare av begagnade litium jon-batterier. En tjänst som marknaden är i stort behov av, som inte tidigare har existerat.

– Vi vet att en omställning till eldrivna fordon är viktigt för miljömålen. Men majoriteten av den litium som används i batteriproduktion idag är nybruten, vilket medför en ohållbar påverkan på planeten. Genom Clings lösning kan batteriproducenterna övergå till en cirkulär produktion och begagnade batterier få ett andra liv, säger David Wendel.

Hållbarhet och mångfald 

Branscher som, agritech och sustaintech, är hetare än någonsin. Och utbudet av innovativa bolag och duktiga entreprenörer är stor. Det som däremot behöver ökas är mångfalden.

– I Sverige går cirka 1 procent av investerat kapital till kvinnor och cirka 1 procent till entreprenörer från förorter. Detta är under all kritik! Det är fel ur ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv, och skadar både samhället och bolagens utveckling. Om investeringskollektivet fortsätter så här kommer tusentals fantastiska idéer aldrig att realiseras, och det förlorar vi alla på, avslutar David Wendel.

Fakta:

First Venture Sweden AB (publ) är ett svenskt investeringsbolag som investerar i tillväxtbolag drivna av entreprenörsteam med stark passion och med förutsättningarna för att bygga framtidens bolag. First Venture grundades för cirka 15 år sedan och har namnkunniga aktieägare som Rutger Arnhult, Håkan Roos och Lottie Tamm med familj.

Läs mer om First Venture och bolagsportföljen

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med First Venture Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?