Annons

Fortsatt dollartapp inför Trumps träff

Marknaden tvekar när presidentskiftet i Vita huset närmar sig med stormsteg. Dollarn backar inför onsdagens presskonferens, Donald Trumps första som nyvald president.

Bild:AP/TT

Dollarn fortsatte att försvagas mot Japans yen natten till tisdagen, inför Donald Trumps presskonferens på onsdagen.

Segraren i det amerikanska presidentvalet utlovade i sitt tal den 9 november ökade infrastrukturinvesteringar, skattesänkningar och avreglering som väntas dra upp USA:s tillväxt. Det utlöste glädjerus för såväl börserna som dollarkursen.

Men sedan dess har han lämnat få konkreta besked om hur löftena ska bli verklighet.

På onsdagen håller den tillträdande amerikanske presidenten sin första regelrätta presskonferens efter valsegern.

Dollarförsvagningen som inleddes under förra veckan, efter ett senhöstens utdragna dollarrally, drivs av att handlare tar hem vinster och drar ned sina spekulativa positioner i fortsatt dollarförstärkning. Det vittnar om minskad riskvilja, rapporterar Reuters.

Förra veckans publicering av centralbanken Feds senaste mötesprotokoll anses ha bidragit till dollardämpningen. Av protokollet framgick att Fed-ledamöterna uppever en genuin osäkerhet kring Donald Trumps kommande ekonomiska politik när han svär presidenteden den 20 januari. Det smittade av sig på valutamarknaden och höjer spänningen inför onsdagens presskonferens.

Tisdag morgon hade dollarn sjunkit till 115,53 från måndagseftermiddagens 116,36 mot yenen, som anses vara en säker valuta för placerare som vill minska sin dollarexponering.

Mot kronan hade dollarn backat med 6 öre till 9,02 kr sedan måndagens eftermiddag. Sedan toppen i mitten av december har dolllarn tappat närmare 40 öre mot kronan.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?