ANNONS:
Till Di.se

”Förtroendet för Lööf dubbelt så starkt”

  • Foto: TT

Stödet för Annie Lööf ökar kraftigt bland landets företagsledare, samtidigt som M-ledaren rasar till nya bottennivåer. Det visar den nya Di-barometern.

Centerledaren framstår nu allt mer som näringslivets statsministerkandidat.

Mätningen från Di/Ipsos visar att endast 32 procent av höjdarna inom näringslivet har förtroende för Anna Kinberg Batra. Det är ett ras med 14 procentenheter sedan mätningen i februari förra året.

Samtidigt växer gruppen som har litet eller inget förtroende alls för M-ledaren, från 48 procent i fjol till 66 procent i den nya mätningen.

”Siffrorna är anmärkningsvärda och visar att förtroendet för Anna Kinberg Batra har rasat kraftigt även bland näringslivstopparna”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Det som gör situationen extra akut för Anna Kinberg Batra är att hon inte längre tycks ha de egna väljarna med sig.

Endast 47 procent av de tillfrågande M-väljarna inom näringslivet säger sig nu ha förtroende för sin egen partiledare. Som jämförelse uppger 69 procent av Moderatväljarna att de har förtroende för Annie Lööf.

Just Centerledaren är den stora vinnaren i Di-barometern och Annie Lööf har nu högre förtroendesiffror än Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Löfven tillsammans.
Totalt 67 procent av de tillfrågade näringslivsföreträdarna uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Centerledaren.

De dramatiska opinionsförändringarna, både inom näringslivet och bland övriga väljare, gör att Anna Kinberg Batra inte längre är den självskrivna ledaren för alliansen.
David Ahlin anser tvärt om att stödet för Annie Lööf bland företagsledarna och toppcheferna nu är så starkt att det är rimligt att beskriva henne som näringslivets statsministerkandidat.

”Förtroendet för henne är mer än dubbelt så starkt som för Anna Kinberg Batra och skillnaden är till och med större i den här gruppen än bland samtliga väljare”, säger han.
Di/Ipsos har även undersökt stödet för statsminister Stefan Löfven och SD-ledaren Jimmie Åkesson. De har låga förtroendesiffror bland näringslivstopparna, men har båda en stigande kurva.

Förtroendesiffrorna för Jimmie Åkesson har nästan fördubblats sedan februari förra året, från 13 till 25 procent.

Samtidigt har andelen som uppger att de har förtroende för Stefan Löfven ökat från 5 procent i fjol till 14 procent i den nya mätningen.

”Han har en försiktigt positiv trend och det har vi även sett bland övriga väljare. Han har i princip vunnit tillbaka det han tappade under 2015 och 2016”, säger David Ahlin.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies