ANNONS:
Till Di.se

Förtroendet för Kinberg Batra i botten

Tiden är på väg att rinna ut för Anna Kinberg Batra. Centralt placerade källor i partiet uppger att M-ledarens interna stöd blir allt bräckligare och att nya försök förbereds för att få henne att kliva av.

Samtidigt anser nu en majoritet inom näringslivet att hon bör avgå, visar nya Di-barometern.

Det har gått en dryg månad sedan Moderatledaren Anna Kinberg Batra utsattes för ett kuppförsök som orkestrerades av partiets mäktigaste partidistrikt, Stockholms län.

Hon klarade sig tillfälligt, men det var på håret, och allt hon fick var ett par månader till att vända utvecklingen.

Sedan dess har fallet i opinionen fortsatt – i synnerhet hennes egna förtroendesiffror – och krisen för partiet blir bara djupare.

Moderaternas ställning som det stora och dominerande partiet till höger i svensk politik – en position man intog i slutet av 1970-talet – är på väg att gå förlorad.

Nu visar Di-barometern att även näringslivet tappat tron på Anna Kinberg Batras förmåga att leda partiet.

Av de 1.100 företagsledarna som deltagit i undersökning uppger en majoritet, 52 procent, att hon bör avgå, samtidigt som endast 34 procent anser att hon bör stanna kvar.

Di-barometern visar också att förtroendet för henne inom näringslivet rasat drastiskt det senaste året, och att Centerledaren Annie Lööf totalt utklassar henne och har mer än dubbelt så höga förtroendesiffror, samtidigt som Jimmie Åkesson också närmar sig.

Inom Moderaterna är uppgivenheten stor, och det är allt färre som tror att Anna Kinberg Batra kommer lyckas att vända utvecklingen.

Efter det misslyckade försöket att avsätta henne i slutet av maj har det varit relativt lugnt i partiorganisationen, men bara den senaste veckan har diskussionen om partiledarens framtid tagit fart igen.

”Man kan inte köpa sig tid hur många gånger som helst. Det finns en allt mer utbredd känsla av att hon sitter på övertid”, säger en tung företrädare i partiet.

Di har pratat med ett stort antal personer på centrala poster runt om i partiet och bilden som ges är relativt samstämmig. Det finns en outtalad tidsfrist i partiet som löper ut i augusti, eller möjligen i september, och till dess måste Anna Kinberg Batra visa upp en tydlig vändning.

Flera av dem som tidigare var lojala med henne tycks nu inte längre vara lika säkra och menar nu att det är en öppen fråga om hon överlever hösten.

”Moderaterna är ett opinionskänsligt parti. Mätningarna efter sommaren kommer vara avgörande”, säger en tung M-källa till Di.

I mitten av oktober har partiet stämma, och ska partiledarbytet ske under ordnande former, så är det då.

Många moderater anser att kuppen i maj sköttes osnyggt och flera påpekar att man inte kan avsätta en partiledare via medier.

De som vill se Anna Kinberg Batra avsatt uppger nu att det i första hand handlar om att få henne att självmant kliva av om inte läget snabbt förbättras, men att det också kommer komma nya avgångskrav i god tid före stämman om hon inte ”drar rätt slutsatser”.

”Det pågår redan nu försök att sända signaler till henne om att loppet är kört”, säger en tung företrädare.

Att Moderaterna sedan mer än en månad tillbaka fortfarande står utan ordinarie partisekreterare ses av många som ytterligare ett tydligt svaghetstecken för M-ledarens del.

Det tolkas internt som att det är svårt att hitta rätt person och många undrar vem som är redo att ta sig an uppdraget när det så tydligt går ut på att rädda kvar Anna Kinberg Batra som partiledare.

Vilket stöd nya avgångskrav skulle få om det blir skarpt läge efter sommaren är svårbedömt. Mycket tyder på att trycket på ett ledarskifte nu växer runt om i partiet – och långt ifrån bara i Stockholm.

Samtidigt finns det fortfarande de som backar upp M-ledaren. Och Anna Kinberg Batras egen stab arbetar är nu desperat för att få upp hennes och partiets siffror – väl medvetna om vad som står på spel.

En avgörande faktor handlar om efterträdaren. Att kuppen i maj misslyckades berodde sannolikt i stor utsträckning på att det inte fanns någon efterträdare som partiet kunde samlas runt.

Sedan dess har bilden förstärkts av att det bara finns en person som kan ta över om skiftet ska ske innan valet, och det är den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulf Kristersson.

I samband med kuppförsöket i maj höll han en låg profil, något som av många internt i partiet sågs som ett tecken på att han har maktambitioner.

På frågan från Di om han kan tänka sig att bli ny partiledare svarar han att ”det inte är aktuellt”, men skulle han vara beredd att ta över och sända ut sådana signaler internt ökar sannolikheten för ett ledarskifte i höst.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/16865vufvpNE/

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies