1515

Fortnox huvudägare dömd för grovt insiderbrott

Stockholms tingsrätt fäller mjukvarubolaget Fortnox storägare Olof Hallrup för grovt insiderbrott. Enligt tingsrätten är det styrkt att han i förhand tipsade en bekant om budet på Fortnox förra våren.

 

Olof Hallrup.
Olof Hallrup.

Tre av fyra åtalade döms i insiderhärvan i affärssystemsföretaget Fortnox FNOX +3,03% Dagens utveckling , vars aktie är noterad på NGM Nordic MTF. En av dem är bolagets största ägare tillika styrelseledamot Olof Hallrup, som döms för grovt insiderbrott. Påföljden är satt till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst.

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot är nöjd och kommer inte att överklaga den friande delen av domen.

"Tingsrätten har i allt väsentligt gått på min linje, så på det stora hela är jag jättenöjd", säger han till Di.

Domen gäller aktieköpt som gjordes i Fortnox fredagen den 11 mars 2016, tre dagar innan det fientliga budet från konkurrenten Visma offentliggjordes. En av de som köpte aktier äger en bensinmack i Växjö som Olof Hallrup brukar besöka, och enligt tingsrätten är det klarlagt att mackägaren hade insiderinformation om Vismabudet när han köpte aktier och att den insiderinformationen måste ha kommit från Olof Hallrup.

En omständighet som tingsrätten pekar på i domen är att mackägaren i ett telefonsamtal med sin mäklare uppgav att köpen måste göras "just i dag", vilket var problematiskt eftersom de skulle finansieras genom aktieförsäljningar i en annan depå.

Mackägaren döms, likt Olof Hallrup, mot sitt nekande. Samtidigt påpekar tingsrätten att han efter ett polisförhör, inför en arrestvakt, "spontant sagt hur dum Olof var som berättade för honom om uppköpet och tro att han inte skulle handla på den informationen".

Olof Hallrup är kritisk till domen och kommer att överklaga, uppger hans försvarsadvokat Staffan Bergqvist för Di.

"Vi är utomordentligt överraskade att tingsrätten fäller Olof Hallrup för det här brottet. Det är en ren ord mot ord-situation, där det finns en uppgiftslämnare [mackägaren, Di:s anm.] som har lämnat tre olika versioner av hur det har gått till. Två av versionerna innebär att Olof Hallrup inte bär något straffrättsligt ansvar för insiderbrott", säger han.

Redan före domen bad Fortnox styrelse Olof Hallrup att avstå sin plats. Hur det har blivit med den saken är oklart - Di söker Fortnox - men formellt har han inte lämnat styrelsen.


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?