1515
Annons

Fortfarande ingen svensk honorärkonsul i Genève

För mer än ett år sedan fick oljehandlaren Torbjörn Törnqvist silkessnöret som svensk honorärkonsul i Schweiz efter påstådd oljesmuggling i Vitryssland.

Fortfarande har ingen ersättare tillsatts.

Torbjörn Törnqvist.
Torbjörn Törnqvist.Bild:TT

I början av maj 2017 rapporterade Sveriges Radios Ekot att Torbjörn Törnqvists oljehandelsbolag Gunvor International hade dragits in i en utredning om misstänkt oljesmuggling i Vitryssland.

I spåren av avslöjandet meddelade utrikesdepartementet att Torbjörn Törnqvist, Gunvors vd och största ägare, lämnade sitt uppdrag som honorärkonsul i Genève. Själv uttryckte oljehandlaren bestörtning mot beslutet i ett pressmeddelande (som Di rapporterade om), och ansåg att han inte hade fått lägga fram sin sida av saken.

Nu, 14 månader senare och medan Sveriges och Schweiz relation står i fokus på grund av deras möte i fotbolls-VM, är fortfarande ingen ersättningsdiplomat tillsatt - den svenska ambassaden i Bern rekryterar enligt sin hemsida en ny honorärkonsul med ansvar för franskspråkiga Schweiz (framför allt Genève, Vaud, Valais, Neuchâtel och Fribourg).

Tills vidare hänvisas svenskar i den delen av alplandet till ambassaden i Bern.

"Utifrån det kandidatunderlag vi har hoppas vi kunna tillsätta tjänsten till hösten", uppger ambassadrådet Jenny Egermark till Di på telefon från Bern, och säger att ambassaden strävar efter att ha en honorärkonsul i vart och ett av de tre större språkområdena i landet (franska, tyska och italienska, men inte rätoromanska).

Hon förklarar att befattningen är oavlönad, men ändå rymmer krav på att man ska hålla sig med egna lokaler. Dessutom behövs ofta ett avlönat konsulärt biträde, som sköter konsulära ärenden såsom passutfärdanden och diverse problemlösning.

Rätt att behålla vissa avgifter finns visserligen, säger Jenny Egermark, och dessutom utgår viss utläggsersättning, exempelvis för skrivare och diverse abonnemang.

Inte desto mindre har det alltså dragit ut på tiden att hitta en efterträdare till Torbjörn Törnqvist, och Jenny Egermark säger att det visserligen är en ära att vara konsul och att den lystern är vad som får folk att ställa upp, men att det kanske var mer så förr om åren. 

Förordnandet som honorärkonsul är på fyra år, men kan förlängas: Torbjörn Törnqvist satt i tio år, och bedrev verksamheten från Gunvor Groups lokaler mittemot Genèves Chanel- och Patek Philippe-butiker. Dessförinnan bekläddes posten av Mats Rönneskog, som var chef för SEB:s år 2000 invigda private banking-kontor i Genève.

Volkswagen miljardsatsar på produktion av batterimaterial genom samriskbolag

Tyska fordonsjätten Volkswagen och belgiska Umicore ska inrätta ett samriskbolag inom produktion av batterimaterial. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolagen ska tillsammans investera cirka 3 miljarder euro för att tillverka katodmaterial till Volkswagens elbilar. Produktionen är planerad att starta 2025. Det är ännu oklart var fabriken kommer att ligga. 

Målet är att vid slutet av årtiondet ha en produktion som kan driva 2,2 miljoner helt eldrivna bilar, uppger Volkswagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera