Annons

Fortfarande inga spår av oljeutsläppet

Trots sökinsats både till sjöss, i luften och på land har det oljeutsläpp som Kustbevakningen letat efter i vattnet sydost om Ystad sedan i fredags fortfarande inte hittats.

”Vi ligger kvar i samma beredskap och med bibehållen förmåga åtminstone till i morgon”, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Gustafsson enligt ett pressmeddelande på lördagskvällen.

Utsläppet på runt 9.000 liter mineralolja sågs av myndighetens personal i luften senast under fredag eftermiddag. Då konstaterades en utbredning i ett tre kilometer långt och 100 meter brett bälte nästan två mil sydost om Ystad.

Sedan dess har inga spår av oljan synts till och Kustbevakningen misstänker att oljan sjunkit och rör sig under ytan, alternativt att den till och med har lösts upp. Värst är om den driver under ytan mot land, enligt Fredrik Gustafsson.

Kustbevakningens övervakningsflyg fortsätter sökandet under söndagen och resultatet av det kommer att ligga till grund för beslut om det fortsatta arbetet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?