Annons

Försvunnen miljardär väcker oro i Hongkong

En av Kinas rikaste personer är sedan en vecka försvunnen från sin lägenhet i ett lyxhotell i Hongkong, vilket väckt oro för Kinas inblandning i regionens rättsskipning.

Xiao Jianhua.
Xiao Jianhua.Bild:TT

Den 46-årige miljardären Xiao Jianhua misstänks ha kidnappats av agenter och förts till Fastlandskina mot sin vilja. Enligt Hongkongtidningen South China Morning Post har han "övertalats" att samarbeta i en utredning kring den stora börskraschen i Kina 2015.

Det mystiska försvinnandet tog en ny vändning på onsdagen, då en tidning i Hongkong hade en helsidesannons på sin förstasida i Xiao Jianhuas namn, som sade att han "för tillfället vårdas utomlands". Men uppgifterna motsägs av personer i hans närhet, som säger att Xiao Jianhua befinner sig i Kina.

Xiao Jianhua uppges ha en förmögenhet på över 50 miljarder kronor och ska ha hjälpt flera personer i det kinesiska ledarskiktet med pengaplaceringar, bland dem medlemmar i president Xi Jinpings familj.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?