Annons

Försvarsuppgörelse i sikte – förhandlingarna i skarpt skede

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) siktar på en uppgörelse om försvaret i nästa vecka.

Förhandlingarna går nu in i ett skarpt skede.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt flera partier har inte mycket hänt i förhandlingarna med regeringen hittills i vår. Men Hultqvist har inte gett upp om att nå en överenskommelse före sommaren.

”Målet är att arbetet ska vara klart den 15 maj”, säger han.

Därför ökas nu tempot. Försvarsberedningen, där förhandlingarna sker, har inplanerade möten tisdag, onsdag och torsdag denna vecka.

Förhandlingarna syftar till att skapa ett brett riksdagsstöd för den totalförsvarsproposition som regeringen ska lägga fram i höst. Propositionen handlar bland annat om hur Sveriges militära försvar ska utformas under 2021–2025.

Redan förra våren nådde partierna i försvarsberedningen en bred samsyn om den försvarspolitiska inriktningen fram till 2025, men nu handlar det om förhandlingar med regeringen om en konkret proposition, som dessutom ska finansieras.

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna enades i höstas om ramen för försvarsanslagen 2021–2025. Under den perioden ska försvarsbudgeten växa med 25 miljarder till 84 miljarder kronor 2025.

Men efter det beskedet kom Försvarsmakten med beräkningar som visade att det krävs ytterligare tiotals miljarder för att skapa det försvar som politikerna vill till 2025.

En eventuell uppgörelse fredagen den 15 maj måste därför innehålla hårda prioriteringar bland alla föreslagna försvarssatsningar. Hultqvist uppgav i februari att bara omkring 50 procent av försvarsberedningens förslag kan genomföras till 2025. Och han har hittills inte gett några signaler om att regeringen kan tänka sig skjuta till mer pengar. Det är något som Moderaterna kräver.

”Om de ska ha med oss måste det till en ny överenskommelse om ekonomin”, säger M:s försvarspolitiske talesperson Pål Jonson.

Hultqvist har sagt att han vill ha en bred uppgörelse, men hur långt han är beredd att gå för att få med M är oklart.

För SD:s Roger Richthoff är inte mer pengar innan 2025 det viktigaste, utan att satsningarna fortsätter därefter. SD:s politik är att försvarsbudgeten ska växa till två procent av bruttonationalprodukten till 2030.

”Alltså täcker vi in de brister försvarsmakten säger sig ha”, säger Richthoff.

En annan svår fråga för en eventuell uppgörelse är hur satsningarna ska fördelas mellan armén, flyget och marinen. Försvarsmakten vill lägga mer tyngd på flyget och marinen än vad politikerna velat hittills.

En tredje het fråga är på vilka orter i landet försvarssatsningar ska göras.

Det finns partiföreträdare som är skeptiska till att det går att nå en överenskommelse redan den 15 maj. Rent praktiskt skulle det kunna gå att vänta till slutet av sommaren.

Tanken är att höstens totalförsvarsproposition även ska omfatta det civila försvaret. Det handlar till exempel om energiförsörjning, it-säkerhet och hälso- och sjukvård.

”Det berör egentligen hela samhällsutvecklingen”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som ansvarar för det civila försvaret.

Men det arbetet har inte kommit lika långt som på den militära sidan

”Vi siktar på att gå i mål till hösten”, säger Damberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?