1515

Försvarsuppgörelse i sikte – förhandlingarna i skarpt skede

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) siktar på en uppgörelse om försvaret i nästa vecka.

Förhandlingarna går nu in i ett skarpt skede.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt flera partier har inte mycket hänt i förhandlingarna med regeringen hittills i vår. Men Hultqvist har inte gett upp om att nå en överenskommelse före sommaren.

”Målet är att arbetet ska vara klart den 15 maj”, säger han.

Därför ökas nu tempot. Försvarsberedningen, där förhandlingarna sker, har inplanerade möten tisdag, onsdag och torsdag denna vecka.

Förhandlingarna syftar till att skapa ett brett riksdagsstöd för den totalförsvarsproposition som regeringen ska lägga fram i höst. Propositionen handlar bland annat om hur Sveriges militära försvar ska utformas under 2021–2025.

Redan förra våren nådde partierna i försvarsberedningen en bred samsyn om den försvarspolitiska inriktningen fram till 2025, men nu handlar det om förhandlingar med regeringen om en konkret proposition, som dessutom ska finansieras.

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna enades i höstas om ramen för försvarsanslagen 2021–2025. Under den perioden ska försvarsbudgeten växa med 25 miljarder till 84 miljarder kronor 2025.

Men efter det beskedet kom Försvarsmakten med beräkningar som visade att det krävs ytterligare tiotals miljarder för att skapa det försvar som politikerna vill till 2025.

En eventuell uppgörelse fredagen den 15 maj måste därför innehålla hårda prioriteringar bland alla föreslagna försvarssatsningar. Hultqvist uppgav i februari att bara omkring 50 procent av försvarsberedningens förslag kan genomföras till 2025. Och han har hittills inte gett några signaler om att regeringen kan tänka sig skjuta till mer pengar. Det är något som Moderaterna kräver.

”Om de ska ha med oss måste det till en ny överenskommelse om ekonomin”, säger M:s försvarspolitiske talesperson Pål Jonson.

Hultqvist har sagt att han vill ha en bred uppgörelse, men hur långt han är beredd att gå för att få med M är oklart.

För SD:s Roger Richthoff är inte mer pengar innan 2025 det viktigaste, utan att satsningarna fortsätter därefter. SD:s politik är att försvarsbudgeten ska växa till två procent av bruttonationalprodukten till 2030.

”Alltså täcker vi in de brister försvarsmakten säger sig ha”, säger Richthoff.

En annan svår fråga för en eventuell uppgörelse är hur satsningarna ska fördelas mellan armén, flyget och marinen. Försvarsmakten vill lägga mer tyngd på flyget och marinen än vad politikerna velat hittills.

En tredje het fråga är på vilka orter i landet försvarssatsningar ska göras.

Det finns partiföreträdare som är skeptiska till att det går att nå en överenskommelse redan den 15 maj. Rent praktiskt skulle det kunna gå att vänta till slutet av sommaren.

Tanken är att höstens totalförsvarsproposition även ska omfatta det civila försvaret. Det handlar till exempel om energiförsörjning, it-säkerhet och hälso- och sjukvård.

”Det berör egentligen hela samhällsutvecklingen”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som ansvarar för det civila försvaret.

Men det arbetet har inte kommit lika långt som på den militära sidan

”Vi siktar på att gå i mål till hösten”, säger Damberg.


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?