Annons

Försvarsministern om gasläckan: ”Allvarligt”

Gasläckage på Nord Stream 1 och 2 har aktiverat regeringens krishantering och Försvarsmakten är inkopplad. Men några slutsatser om det kan handla om hybridkrigföring vill statsminister Magdalena Andersson inte dra ännu.

”Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede”, säger hon. 

Foto:Jesper Frisk/Forsvaret

Med ett par timmars mellanrum upptäcktes tre läckor på Nord Stream 1 och 2, i dansk och svensk ekonomisk zon. Det rapporterar flera internationella medier. Enligt uppgifter till SVT finns det tydliga tecken på att det har skett sprängningar. 

Regeringen fick informationen på tisdagsmorgonen och kopplade in krishanteringsfunktionen i regeringskansliet. Utrikesminister Ann Linde (S) har under onsdagskvällen möten inbokade med sin danska kollega. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) beskriver hur kontakter har tagits med danska försvarsdepartementet, de båda ländernas Försvarsmakter har haft kontakt med varandra. Även Kustbevakningen och Sjöfartsverket är inblandat. 

”Det här är något som vi tar allvarligt och seriöst på”, säger han. 

Magdalena Andersson (S), statsminister i övergångsregeringen, menar att regeringsskiftet inte ska påverka svensk beredskap. 

”Även en övergångsregering kan agera med full kraft i en sådan här situation. VI kommer därutöver säkerställa att Ulf Kristersson (M) får löpande information, så att han den dagen han tar över kan agera sömlöst utan att det blir avbrott, beroende på när vi får en ny regering”, säger hon. 

Vi har löpande kontakt med regeringar i andra länder, inte minst den danska och säkerställer att de ansvariga myndigheterna arbetar och att de har de verktyg och resurser de behöver för att kunna utföra sitt arbete”, säger hon vidare. 

Frågor om det kan handla om hybridkrigföring från en trängd rysk regim och hur hotbilden mot Sverige påverkas får vaga svar. 

”Det är precis den typen av frågor som behöver undersökas ordentligt.”

Enligt den tyska tidningen Tagesspiegel arbetar regeringen i landet efter hypotesen att läckagen är ett resultat av en riktad attack. Uppgifter om explosioner som har förekommit i media har ”noterats” av statsministern. 

”Det är något man fortfarande tittar på vad som kan vara orsaken till detta, där vi också har ett nära samarbete med den danska regeringen.”

”Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt skede”, säger hon vidare. 

Nyheten kommer i en situation där den europeiska energimarknaden redan befinner sig i ett krisläge. 

”Även sedan tidigare är den europeiska energimarknaden oerhört påverkad av den säkerhetspolitiska situationen som vi har”, säger Magdalena Andersson.  

Nord Stream 1 samägs av flera europeiska energibolag och ryska Gazprom har ett majoritetsägande, medan Nord Stream 2 kontrolleras av Ryssland. 

 

Innehåll från Sandahls LogistikAnnons

På rätt väg mot en hållbar framtid

I år har Sandahls Logistik köpt in 120 nya LBG-drivna lastbilar: ”Vårt mål är att bli fossilfria i slutet 2025”, säger Mikael Ingesson, vd Sandahls Logistik.
I år har Sandahls Logistik köpt in 120 nya LBG-drivna lastbilar: ”Vårt mål är att bli fossilfria i slutet 2025”, säger Mikael Ingesson, vd Sandahls Logistik.

De effektiva och miljövänliga transporterna på både väg och järnväg får allt fler kunder att vända sig till Sandahls Logistik. Bageriföretaget Polarbröd är en av de aktörer som valt att samarbeta med en av branschens mest erfarna uppstickare.

Sandahls har varit på väg i över 70 år. Men företaget vilar inte på gamla lagrar; idag driver de den hållbara omställningen inom logistikbranschen. Där de multinationella logistikaktörernas miljöarbete inte fokuserar på Sverige så satsar Sandahls Logistik på att bekämpa klimatförändringarna med mycket högt ställda miljömål.

– Vårt mål är att bli fossilfria i slutet av 2025. Därför har vi bland annat köpt in 120 nya LBG-drivna Volvolastbilar i år, och i samarbete med Gasum medverkar vi till att bygga ut nätverket med tankstationer, säger Mikael Ingesson, vd Sandahls Logistik. 

Hållbarhet avgörande för Polarbröd

Sandahls Logistik erbjuder multimodal logistik med nationell täckning – och man äger hela transportkedjan. Förutom den moderna fordonsflottan med miljöanpassade lastbilar inkluderar den även egna tåg som drivs med grön el, samt kombiterminaler för omlastning. 

– Med utgångspunkt i vägtrafiknätet kan vi sömlöst addera våra egna järnvägslösningar. På det sättet kan vi erbjuda en lösning som är väldigt hållbar men också oerhört flexibel, eftersom vi själva kan prioritera och anpassa transporterna efter kundernas behov, säger Mikael Ingesson. 

För den norrbottniska bagerikoncernen Polarbröd är hållbarhet en lika viktig som självklar utgångspunkt i valet av logistikpartner.

– Hållbarhet är en av Polarbröds grundpelare. Vi samarbetar med Sandahls Logistik eftersom de kan möta vårt behov av fossilfria transporter. Med eldrivna tåg och biogaslastbilar transporterar de vårt bröd hållbart, från Älvsbyn och Bredbyn och hela vägen till kunder runt om i landet, säger Johan Granberg, Supply Chain Director Polarbröd.

Snabba beslutsvägar och personligt bemötande

Sedan ett par år tillbaka är Sandahls Logistik en helt fristående aktör i logistikbranschen. Enligt Mikael Ingesson bäddar det för såväl en långsiktighet i företagandet som för stor flexibilitet.

– Sandahls är en snabbfotad, privat utmanare till de stora logistikkoncernerna. Som familjeägd koncern har vi en platt organisation med snabba beslutsvägar, och vi kan erbjuda ett mer ambitiöst hållbarhetsarbete och personligare bemötande än de stora drakarna, säger Mikael Ingesson.

Om Sandahls:

– Sandahls Logistik är en oberoende aktör inom logistik som erbjuder väg- och intermodala inrikestransporter. Bolaget driver även fem kombiterminaler där gods lastas om från väg till järnväg och vice versa.

– 520 anställda på 11 orter.

– Omsättning 2021: 1 mdr SEK, prognos för 2022: 1,2 mdr SEK.

– Sandahlskoncernen har totalt 420 tunga fordon. Sandahls Logistik har 320 fordon i flottan varav 150 kommer att gå på flytande biogas.

– För sina stora investeringar i biogaslastbilar och satsningar på mer gröna godstransporter fick Sandahls Logistik ett hedersomnämnande i Klimatrådet i Jönköpings läns klimatpris 2022.

Läs mer på sandahls.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sandahls Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera