Annons

Försvarsmakten vill ha ett fördubblat försvar

Försvarsmakten vill se ett fördubblat försvar till 2035 och växa från 50.000 till 120.000 personer.

På önskelistan står också dubbelt så många nya stridsflygplan.

Bild:Anders Wiklund/TT

"Vi ser ett säkerhetsläge som blir allt mer osäkert, komplext och svårthanterligt", säger konteramiral Jonas Haggren.

I Försvarsmakten framtidstudie, den så kallade perspektivstudien, förespråkar man ett fördubblat försvar till 2035.

Det innebär att personalstyrkan ökar från dagens 50.000, inklusive civilanställda och hemvärn, till 120.000. Av dem ska 45.000 vara värnpliktiga och 13 000 fastanställda militärer.

På önskelistan står bland annat också fyra armébrigader jämfört med dagens två, fyra jägarbataljoner och en förstärkt stridsgrupp på Gotland.

Där står även 24 ytstridsfartyg jämfört med dagens sju och sex ubåtar jämfört med dagens fyra.

Ytterligare exempel är fyra luftvärnsbataljoner jämfört med dagens två och 120 stridsflygplan av senaste modellen Gripen E. Riksdagen har hittills beslutat om att 60 sådana plan ska införskaffas.

Försvarsberedningen, där alla partier ingår, anser att Sverige ska kunna klara av en konflikt under tre månader utan hjälp utifrån. I ett sådant scenario ingår högintensiva strider på svenskt territorium mot en högkvalificerad motståndare.

Enligt konteramiral Haggren så innebär det fördubblade försvaret att man har nått den ambitionen i alla fall till 2035.

Förutom ökad uthållighet och tillgänglighet, så ska det fördubblade försvaret möta flera olika typer av hot. Det handlar till exempel om aktioner som är i gråzonen mellan fred och krig, till exempel sabotage, påverkanskampanjer och it-angrepp.

Försvaret bedöms också kunna agera på ett operativt större djup, det vill säga slå till mot en angripande fiende tidigare. Försvarsmakten önskar till exempel robotar med lång räckvidd bland annat för att kunna slå till med precision mot mål på stort avstånd.

Det framtida försvaret ska också kunna möta ett väpnat angrepp mot landet oavsett var det sker.

"Det här försvaret skulle ge större handlingsfrihet och större tröskeleffekt och minska den säkerhetspolitiska risken", säger Haggren.

Han vill inte gå in på vilka olika krigsscenarier Försvarsmakten utgår i från, eftersom det ingår i den hemliga försvarsplaneringen.

Ett fördubblat försvar innebär, enligt Försvarsmaktens beräkningar, också en mer än fördubblad försvarsbudget. Cirka 115 miljarder kronor år 2035.

Men för att bygga upp "volymerna" i försvaret måste man börja redan nu, enligt Haggren. Mer personal måste rekryteras och utbildas och hittills har det gått trögt. Dessutom behöver Försvarsmakten bygga upp infrastruktur och skaffa utrustning för fler soldater vilket tar tid.

Därför bedöms försvarsbudget behöva ligga på 75-85 miljarder kronor år 2025. Det kan jämföras med riksdagens beslut om att budget ska uppgå till 53 miljarder 2020.

Försvarsmakten konstaterar att kostnadsberäkningar på så lång sikt som till 2035 innehåller stora osäkerheter.

Perspektivstudien, kommer vart femte år och är ett viktigt underlag för riksdagens nästa försvarsbeslut 2020 om den försvarspolitiska inriktningen för 2021–2025.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte kommentera varken summor eller Försvarsmaktens perspektivstudie i stort.

"Det är sådant som vi får värdera i regeringskansliet och även försvarsberedningen får värdera den information som kommit fram", säger han.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?