1515

Försvarets skjutfält blev kanonFredrik Sa för strandpensionatet

Familjeföretaget Tofta Strandpensionat har gamla anor, men växer med nya gäster. Att ackommodera företagskunder har stärkt året runt-verksamheten i semesterparadiset.

Lena Påhlsson, vd för Tofta Strandpensionat.
Lena Påhlsson, vd för Tofta Strandpensionat.

95-åriga Mia Jacobsson köpte anrika Tofta Strandpensionat redan 1969, men är sedan 1980-talet pensionär. Hennes tre döttrar Lena Påhlsson, Barbro Larsson och Eva-Lisa Lantz har tagit över driften som även inkluderar närliggande Suderbys Herrgård där familjeföretaget har hotell, restaurang och konferensverksamhet året runt.

”Mamma är fortfarande aktiv i bolaget, hon kommer in varje dag och kollar att allt står rätt till. Hon är väl vad man skulle kalla entreprenör, men det ordet var kanske inte riktigt uppfunnet då, när hon och pappa drog i gång”, säger dottern Lena Påhlsson som i dag är vd för Tofta Strandpensionat.

Systrarna är alla operativt verksamma i bolaget. När generationsskiftet faktiskt skedde är oklart. Utbildningar och andra jobb har hunnits med längs vägen, men att det i slutändan skulle handla om Tofta Strandpensionat var självklart, enligt Lena Påhlsson.

”Jag var 9 år när mamma och pappa köpte strandpensionatet. Mitt första jobb var att sälja vykort och frimärken till tyska turister den sommaren”, minns Lena Påhlsson.

De senaste årens starka tillväxt beror framför allt på att bolaget har vuxit på logisidan med fler gästnätter på båda anläggningarna, vilket har bidragit till att kunna behålla året-runt-anställda. Bidragande faktorer är Försvarsmaktens återetablering av Tofta skjutfält, tillsammans med ombyggnationen av kraftstationen i närliggande Ygne.

”Det blir kanske 60 ’dagens lunch’, stället för tio under lågsäsong. Jag ser en koppling där att det gör stor skillnad för vår dagliga verksamhet”, säger Lena Påhlsson.

Gotland är fortsatt sommarturisternas favorit och att bedriva ett pensionat på stranden är ett osvikligt koncept, särskilt en sommar som den i år.

”Vi har många återkommande familjer. Det är väldigt kul att träffa gäster som är här med sina barnbarn och berättar om hur de själva bodde här som barn”, säger Lena Påhlsson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?