Annons

Försvarets helikopternota: 200.000 kronor i timmen

Försvarsmaktens nya helikoptrar kostar 200.000 kronor i timmen att använda.

"Med facit i hand hade vi valt annorlunda", säger Jonas Nellsjö, chef för helikopterflottiljen.

Helikopter 14 har en timkostnad på 200.000 kronor. Det kan jämföras med helikopter 16, Black Hawks, 40.000 kronor i timmen. Enligt Jonas Nellsjö beror prisskillnaden bland annat på höga driftkostnader, avancerade system och dyra reservdelar.

"Vissa delar måste vi byta ut trots att de har full funktionalitet. Det gör vi av säkerhetsskäl. Reservdelarna kostar jättemycket och om man slår ut kostnaderna över tid så blir timpriset så högt", säger han.

Trots den nästan fem gånger så dyra timkostnaden, skiljer sig inte Helikopter 14 och Black Hawkens användningsområden avsevärt.

"De används på samma sätt. Fördelen med Helikopter 14 är att man kan konfigurera den för ändamålet. Den förmågan har inte Black Hawk. Men i grund och botten så används de på samma sätt."

I slutet på 1990- talet tecknade Försvarsmakten ett avtal om att köpa de, då moderna, helikoptrarna. Helikopter 14 var fortfarande i utvecklingsfasen och enligt Jonas Nellsjö, fanns inte många andra alternativ på marknaden.

"Hade vi fått välja i dag så hade vi valt annorlunda. Med facit i hand tänker jag att "ja visst, det är dyrt", men jag har full respekt för dem som satt i anskaffningsrollen. Man hade inte så mycket att välja på", säger han.

Helikoptrarna skulle ha levererats 2009, men köpet blev försenat med nästan tio år.

Helikopter 14 har även köpts in av den finska försvarsmakten. 2001 tog Finland beslut om att köpa 20 helikoptrar. Liksom i Sverige så var leveransen av helikoptrarna försenad med flera år och de sista levererades 2015. Genom åren har finska medier rapporterat återkommande om helikopterns dyra reservdelar och det stora behovet av underhåll och reparationer, samt den höga kostnaden per flygtimme.

Stundtals har de tekniska problemen varit så stora att endast tre av tio helikoptrar varit i bruk i Finland, rapporterar Helsingin Sanomat. 

2015 sade försvarsminister Jussi Niinistö:

"Med bakgrund av den information som vi har nu så skulle köpet inte ha gjorts. Men det är förstås lätt att säga i efterhand."

I budgetunderlaget den 1 mars kommer Försvarsmakten att kräva mer pengar, enligt Sveriges Radio Ekot. Försvaret ser också över olika sparalternativ, som att dra ner på hur mycket helikoptrarna flygs. Man överväger även att sluta använda de nio helikoptrar som är tänkta för användning på land.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera