1515
Annons

Försvaret sköt varningsskott vid intrång på Musköbasen

Två utländska medborgare tog sig in på Musköbasen under natten. Skyddsvakten upptäckte personerna och avlossade varningsskott – något som sker ytterst sällan på militärt område.

”De har olovligt befunnit sig vid det militära skyddsobjektet. Vid omhändertagandet har skyddsvakten skjutit varningsskott på grund av att individerna inte agerat enligt skyddsvaktens direktiv”, säger Magnus Jirlind, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till TT.

Intrånget upptäcktes vid 01-tiden under natten mot söndagen. Magnus Jirlind har ingen information om de omhändertagna personerna eller vad de gjorde.

”Den informationen har jag inte alls. Jag vet inte vad de avgett i de förhör som gjorts”, säger han.

Till SVT säger Jirlind att de två är utländska medborgare, men han vet inte vilken nationalitet det rör sig om.

Musköbasen, som ligger insprängd i berget på Muskö i Haninge kommun söder om Stockholm, är ett militärt skyddsobjekt och personerna omhändertogs i enlighet med skyddslagen.

”Det är en stor inhägnad innan man kommer in på själva anläggningen. De har befunnit sig på området när skyddsvakten har uppmärksammat dem. Exakt var de befunnit sig vet jag inte”, säger Magnus Jirlind.

Hur vanligt är det att ni skjuter varningsskott?

”Det hör verkligen inte till vanligheten. Människor i regel har respekterat tillträdesförbud på militära skyddsobjekt.”

Personerna har överlämnats till polisen som utreder ärendet vidare. Att vistas utan tillstånd på ett skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse.

Anläggningen inne i berget har en yta som motsvarar Gamla stan i Stockholm. Försvarsmakten har avvecklat delar av sin verksamhet där, men torrdockorna används fortfarande för underhåll av marinens fartyg.

Marinbasens huvudverksamhet är i Karlskrona men den finns också på Muskö. Det finns också planer på att lägga mer på Muskö, säger Magnus Jirlind.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?