ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Försvaret nobbar miljardärens erbjudande

  • RUSTAR UPP. Det svenska försvaret vill köpa ubåtshamnen på Fårö. På bilden en svensk ubåt ur Gotlandsklassen. Foto: Marit Hommedal

Den kinesiske mångmiljardären som köpte ubåtshamnen vid gotländska Fårösund har erbjudit sig att hyra ut den till Försvaret. Men Försvaret ger inte upp kampen om att åter äga hamnen, skriver SvD.

Marinvarvet vid Fårösund såldes som följd av försvarsbeslutet som togs 2000, och har ägts av entreprenören Joachim Kuylenstierna sedan 2004.

Enligt källor till Di var den ryske Saaboligarken Vladimir Antonov en av budgivarna när Kuylenstierna nyligen sålde hamnen.

Även Försvaret lade bud, men till slut var det mångmiljardären Ming Wai Lau som för två veckor sedan blev ny ägare. Budet som lades av hans svenska fastighetsbolag Artmax var flera gånger högre än Försvarsmaktens.

”Syftet med Ming Wai Laus köp är uteslutande att säkerställa att Försvaret ska få tillgång till anläggningen. Han är en stark Sverige-vän”, säger Thomas Backteman, talesperson för Artmax, till SvD.

Men erbjudandet har fått kalla handen.

”Försvarsmakten önskar full rådighet över hamnen och är därför inte intresserad av något utlånande eller att hyra hamnen, varför ett ägande även fortsättningsvis är inriktningen”, säger Göran Wahlström på Fortifikationsverket, till SvD.

Att expropriera anläggningen är inte aktuellt, enligt Fortifikationsverket.

”Erbjudandet är att hyra ut anläggningen till Försvarsmakten med option på köp. Vi upplever att vi har en god dialog med Fortifikationsverket och hoppas kunna nå en lösning”, säger Thomas Backteman.

Tyck till