1515

Försvaret får inga extrapengar

När regeringen slår dövörat till för allianskrav på mer resurser till försvaret är det samtidigt en påfrestning på fempartiuppgörelsen. Om den spricker ger försvarsminister Peter Hultqvist sin statsminister en ovälkommen present till nästa valrörelse.

Bild:TT

På söndag kommer statminister Stefan Löfven till Folk och Försvars rikskonferens i Sälen för att presentera en ny säkerhetsstrategi. Men några pengar till försvaret har han inte packat med sig på resan.

Trycket på regeringen att öka försvarsanslagen har skruvats upp åtskilliga grader under senvintern från flera av partierna bakom den försvarsuppgörelse som förhandlade fram 10,2 extra miljarder mellan 2016 och 2020.

Hänvisningarna till Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet och ryska aggressioner har varit flitiga. I samband med sitt jultal i början av december krävde centerledaren Annie Lööf 55 miljarder kronor på fem år från 2021 och en gradvis växande budget under de kommande åren.

Tidigare i veckan var det dags för KD-ledaren Ebba Busch Thors utspel där hon bland annat krävde mer resurser i en tilläggsbudget redan i vår och pekade ut nio prioriterade försvarsområden de närmaste åren.

I mellandagarna öppnade samtidigt moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson i en Di-intervju för ytterligare miljard- tillskott de närmaste åren.

”Jag tror att vi måste förstärka försvaret före 2020, inte bara nya vapensystem på lång sikt, utan även ökad förmåga tidigare än så”, sa han i intervjun.

Någon ny officiell linje har partiet inte presenterat och opponenterna till Fredrik Reinfeldts nedrustningslinje vädrar morgonluft, däribland EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark som kräver att regeringen lånar 35 miljarder för att snabbt rusta upp försvaret.

”Självklart kan vi inte vänta till 2020”, säger han.

Både KD och C kommer att ställa tuffa krav på regeringspartierna och Moderaterna när försvarsgruppen har ett möte under rikskonferensen. Men båda partierna står alltjämt bakom uppgörelsen, enligt företrädarna.

”Jag kommer att lyfta detta flera gånger med regeringen”, säger Daniel Bäckström (C).

”Vi förutsätter att de andra i försvarsgruppen ser att det är ett så allvarligt läge”, säger Mikael Oscarsson (KD).

KD vill i likhet med Liberalerna, som hoppade av uppgörelsen, att Sverige på sikt fördubblar försvarsanslagen som andel av BNP. I kronor räknat skulle det motsvara en nivå på cirka 90 miljarder kronor.

Just nu pågår inga diskussioner i regeringen om att öka försvarsanslagen före 2021, erfar Di från två av varandra oberoende regeringsnära källor. Både försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström ska stå bakom den här officiella linjen.

”Vi avvaktar den nya försvarsberedningen”, säger Åsa Lindestam (S), vice ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Hon anser att försvarsberedningens analyser fortfarande är aktuella.

”Omvärldsläget har varit så här väldigt länge. Egentligen anser jag att det började med Georgien 2008, när man klev över gränsen till ett annat land. Det tog inte borgarna höjd för över huvud taget”, säger hon.

”Vi vet också att det pågår påverkansoperationer mot vårt land och det har vi tagit höjd för i försvarsbeslutet”, säger Åsa Lindestam, som inte heller tror att presidentbytet i USA innebär några avgörande förändringar.

Den allt tydligare konfliktlinjen om försvaret kan medföra problem för regeringen Löfven i en kommande valrörelse, enligt en regeringsnära Di-källa.

”Frågan är hur länge Centerpartiet och Kristdemokraterna vill stå kvar vid försvarsuppgörelsen. Ur allianspartiernas perspektiv skulle ett avhopp leda till att Peter Hultqvist blir misskrediterad”, säger personen.

”Min bedömning är att i takt med att Försvarsmakten blir mer öppen med de resursbrister som finns kommer i första hand M och KD inte att kännas vid det här försvarsbeslutet”, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L)

Att frågan är ovälkommen i en valrörelse, tror även Allan Widman.

”När Peter Hultqvist tillsätter en försvarsberedning är syftet att den här försvarsfrågan ska begravas ytterligare en tid. Det finns mycket gömt under stenarna som förvarsministern väljer att negligera.”

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9779LoOmqXB/


Innehåll från Blue IntegratorAnnons

Modern integrationslösning håller ihop Golvabias informationsflöden

Småländska Golvabia producerar och säljer olika slags golv till återförsäljare och konsument. Verksamheten innebär att lagersaldo liksom stora mängder produktdata och materialspecifikationer måste vara tillgänglig och uppdaterad 24/7. Offertförfrågningar, order och fakturering behöver också hanteras i ett väl sammanhållet och rationellt flöde. För att klara det och främja tillväxten har Golvabia valt att hålla samman olika delsystem och data med hjälp av en integrationsmotor. 

Genom att använda Blue Integrator kan Golvabia effektivt hantera olika filformat och system som finns hos företagets kunder och leverantörer. För Golvabia har integrationslösningen gett betydande tidsbesparingar samtidigt som risken för fel orsakade av manuellt arbete och skrivfel minimerats. Det är särskilt viktigt när information om exempelvis mått, egenskaper och certifieringar alltid måste vara aktuell och tillgänglig.

– Vi tänker långsiktigt i allt vi gör och vill därför ha en flexibel och framtidssäker lösning som så långt det går kan automatisera våra dataflöden. Det gäller också att kunna möta nya behov och önskemål från våra kunder och leverantörer. En annan viktig aspekt är att ha kortast möjliga ledtider från order till leverans. Vi är en relativt liten aktör i den här branschen men genom att arbeta proaktivt och erbjuda en hög tillgänglighet har vi skapat en konkurrensfördel, kommenterar Peter Albertsson, vd på Golvabia. 

Möjliggör expansion på nya marknader

I dag är Golvabias största marknader Sverige och Norge. Genom en ökad digitalisering och en modern IT-plattform har företaget samtidigt skapat goda möjligheter att växa i andra länder.  

– Genom att Blue Integrator integrerar vårt affärssystem Jeeves med e-handelslösningen Storm finns mycket goda förutsättningar att koppla ihop oss med återförsäljare på nya marknader. Det innebär också stora fördelar att ha en sammanhållande plattform oavsett hur vi fått en order. Integrationsmotorn har över lag gjort oss extremt flexibla. Vi vet att vi alltid kan hantera de format som krävs, fortsätter Peter Albertsson.  

– I dag är Blue Integrator ett kostnadseffektivt nav i alla våra integrationer. Saker som tidigare kunde ta lång tid att lösa hanteras nu snabbt och enkelt, avslutar Peter Albertsson. 

Golvabias integrationslösning innebär:

* Tidsbesparing – betydligt mindre administration 

* Ökad kvalitet – mindre manuellt arbete – färre felkällor – inga skrivfel

* Sammanhållen information – kommunicerar med både kunder och leverantörer

Kort om integrationsmotorn

Med Blue Integrator får företag en flexibel och kostnadseffektiv integrationsmotor som kan användas för i stort sett alla typer av integrationer. Blue Integrator är enkel att införa och möjliggör ett stort antal integrationer, däribland med affärssystemen SAP, Dynamics 365, Jeeves och Garp. Till skillnad från traditionell direktintegration påverkar Blue Integrator heller inte drift och prestanda i det befintliga affärssystemet. Blue Integrator används i dag av cirka 200 företag i världen.

Läs mer på www.blueintegrator.com 

 

Mer från Blue Integrator

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Integrator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?