1515
Annons

Första spadtaget för Tokyos olympiastadion

Mer än ett år efter den planerade byggstarten har det första spadtaget tagits till den nya olympiastadion i Tokyo som ska ta emot OS-idrottarna 2020. Premiärminister Shinzo Abe fanns på plats för att formellt sätta igång bygget.

Myndigheterna drog i nödbromsen när budgeten för det första förslaget av brittiska arkitekten Zaha Hadid rusade i höjden till motsvarande mer än 18 miljarder kronor och processen fick börja om på nytt, vilket försenade bygget.

Det nya arenaförslaget av den japanska arkitekten Kengo Kuma beräknas kosta "bara" 12 miljarder kronor.

Den nya arenan byggs på den plats där olympiastadion vid spelen i Tokyo 1964 stod och ska enligt planerna stå klar i november 2019, själva spelen invigs den 24 juli 2020.

Oro för skenande byggkostnader har fått arrangörerna att dra ner på ambitionerna. Bland annat får den nya simstadion 5 000 färre åskådarplatser än det var tänkt från början.


De kan ta över vd-posten på LKAB

LULEÅ. Den dagen då Jan Moström lämnar LKAB pekar mycket på att efterträdaren hämtas från Boliden eller har en bakgrund hos konkurrenten. 

Di listar hetaste kandidaterna för att bli nästa vd på LKAB.

LKAB:s nuvarande vd Jan Moström.
LKAB:s nuvarande vd Jan Moström.Foto:Simon Eliasson

Gruvindustrin är enormt viktig för Sveriges ekonomi och väntas öka i betydelse kommande decennium när omställningen av samhället kräver mer metaller och mineral. 

Samtidigt är gruvbranschen i Sverige en relativt liten värld och inom industrin finns en samsyn om att det är svårt att hitta rätt människor till de tyngsta posterna. 

Det avspeglar sig i att många nyckelpersoner har arbetat hos både LKAB och Boliden. LKAB:s nuvarande vd Jan Moström var gruvchef på Boliden när han 2015 rekryterades till LKAB. Under sin tid som vd har han värvat flera chefer från sin tidigare arbetsplats. 

En som pekas ut som en tänkbara framtida vd för LKAB är Stefan Romedahl, gruvchef i Boliden. Han följde med Jan Moström till LKAB men återvände till Boliden 2018 för att ta över Mikael Staffas jobb när han blev vd. Romedahl har haft toppjobb i båda bolagen och kan branschen väl. I dag har han samma position i Boliden som Jan Moström hade innan han kom till LKAB. Dessutom har Jan Moström fört in delar av Bolidens strategi i LKAB, både när det gäller prospektering och ett breddat fokus på utvinning av fler metaller. Så manegen är på sätt och vis krattad för Stefan Romedahl.

Ett annat namn som det pratas om i gruvbranschen är Peter Richardsson, operativ chef på Lundin Mining. Han har en bakgrund som platschef för Bolidens Aitikgruva och projektansvarig för utbyggnaden av zinkgruvan i Garpenberg. Han anses vara redo för större uppgifter och tippades bli ny vd för Lundin Mining, ett jobb som gick till Peter Rockandel. 

I LKAB:s koncernledning är det tunt med tänkbara efterträdare. En möjlig kandidat är Michael Palo, direktör för affärsområde järnmalm. Han har haft tunga positioner i både LKAB och Boliden och kan gruvdrift. På minuskontot finns en brist på erfarenhet när det gäller de externa kontakterna, med politiker, samhäller och media, vilket tar en betydande del av en LKAB-vd:s arbetstid.  

I skiktet under koncernledningen finns några personer som gjort sig ett namn i företaget. En är Monika Sammelin, områdeschef för LKAB:s verksamhet i Malmberget. Att vara områdeschef i LKAB är en mycket bred befattning som både omfattar produktion och samhällskontakter. Det, påpekar LKAB-källor, är en bra skola eftersom vd-jobbet i LKAB med tanke på samhällsomvandlingarna innebär så mycket mer än att bara leverera produktion och vinster. 

Dessutom är Gällivare centralt för LKAB:s omvandling. Under några år på 2020-talet kommer gruvjättens fokus snarare ligga i Gällivare än i Kiruna. 

Samma jobb, fast i Kiruna, har Magnus Backe. Han värvades till LKAB från Boliden där han var chef för Renströmsgruvan. Både Monika Sammelin och Magnus Backe har skaffat sig ett gott rykte internt i företaget. Om Jan Moström sitter kvar i ytterligare några år hinner Monika Sammelin och Magnus Backe bli varma i kläderna och redo för högre positioner i LKAB. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?