Första segern för Allra - Kammarrätten stoppar avregistrering

Det hårt pressade fondbolaget Allra har nu vunnit sin första rättsliga seger. Kammarrätten stoppar tillfälligt Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera alla fonder från PPM-torget. Bolaget behöver därför inte betala tillbaka några pengar till spararna just nu.

Alexander Ernstberger, vd för Allra.
Alexander Ernstberger, vd för Allra.Bild:Hampus Andersson

Fondbolaget Allra slängdes nyligen ut från PPM-torget av Pensionsmyndigheten. Man krävde samtidigt att bolagets fyra fonder skulle avvecklas med omedelbar verkan och att innehaven under tvång säljs till den statliga Sjunde AP-fonden Såfa. 

Alexander Ernstberger, Allras grundare och vd, har konstant bedyrat både sin egen och bolagets oskuld i frågan. Därför överklagade man snabbt beslutet till Förvaltningsrätten, som dock inte ansåg att Pensionsmyndighetens utslag gick att ändra.

Men sent på fredagseftermiddagen meddelade nästa rättsliga instans, Kammarrätten, att Allra beviljas inhibition. Det betyder att ledamöterna anser att finns skäl att i avvaktan på en slutlig prövning skjuta upp Pensionsmyndighetens beslut, eftersom "utgången av målet i nuläget är oviss".

”Jag kan inte säga exakt när den slutliga prövningen kommer ske. Men vi ska behandla ärendet skyndsamt, vi förstår att det är viktigt. Den frågan som är behandlad i det här fallet är huruvida Allra har talerätt mot Pensionsmyndigheten, alltså om de över huvud taget ska ha rätt att överklaga beslutet eller inte”, säger Marie Jönsson, lagman vid Kammarrätten.

Kammarrättens beslut betyder således att Allra i dagsläget inte behöver avregistrera sina fyra fonder från PPM-torget. Beslutet om en omedelbar tvångsförsäljning av innehaven i fonderna upphävs också tillfälligt.

Allras syrelseordförande Gunnar Axén känner lättnad efter beslutet, som är fondbolagets första rättsliga seger. 

”Det är glädjande. Det känns skönt att vi får en möjlighet att pröva det här ordentligt rättsligt. Hela tiden har det varit vår önskan att den här processen ska gå rättssäkert till”, säger han till Di.

Allra beviljas också prövningstillstånd av kammarrätten. Det betyder att Pensionsmyndigheten enligt lagen förväntas bemöta de argument som Allra fört fram i målet. 

”Det första vi förväntar oss är att Pensionsmyndigheten vidtar ett antal åtgärder redan på måndag. Man måste således återkalla den säljorder för våra innehav som man lagt sedan tidigare”, säger Gunnar Axén.

Det beslut som Kammarrätten tog på fredagen innebär dock inte att Allras överklagan gått igenom i sin helhet. Rätten bedyrar i stället att mer informatiom måste hämtas in från exempelvis Pensionsmyndigheten, innan ett beslut kan tas. Det berättar lagmannen Marie Jönsson.

”Det bästa vore om Pensionsmyndigheten backade och inte drev frågan vidare. Men det får man väl förmoda att de inte kommer att göra”, säger Allras styrelseordförande Gunnar Axén.

För Di berättar Pensionsmyndighetens pressekreterare Jimmy Larsson-Hagberg att inhibationsbeslutet som Kammarrätten nu tagit – i sin tur kommer att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Det riktigt tråkiga i det här, vilket vi varnat för hela tiden, är att det riskerar dra ut på tiden. Och det är pensionsspararna som står risken. Det är inte Allras pengar vi tvistar om”, säger han.

Huruvida Pensionsmyndigheten nu kommer bemöta Allras argument i frågan, i enlighet med det beviljade prövningstillståndet, kan Jimmy Larsson-Hagberg i dag inte svara på.

Han jämför vidare de rättsliga turerna kring Allra med den process som bedrevs mot skandalbolaget Falcon Funds under 2016.

”Vi är fast övertygade om att det här inte är ett förvaltningsrättsligt ärende, vilket vi också har med oss från historien kring Falcon Funds. De fick nobben i alla led och det finns ingen skillnad i ärendet med Allra”, säger Jimmy Larsson-Hagberg på Pensionsmyndigheten. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?