Annons

Första parlamentsvalet i Nepal på 18 år

Nepalesiska väljare går till urnorna i sitt första reguljära parlamentsval sedan 1999.

Utgången kan avgöra vilken jättelik granne som får mest inflytande i bergsnationen, Kina eller Indien.

Nepal har haft en mödosam resa från absolut monarki och maoistiskt väpnat uppror till att bli en federal republik. Valen 2008 och 2013 gällde konstituerande församlingar som skrivit en ny författning, men nu ska ett ordinarie parlament väljas.

På ena sidan står Kongresspartiet och dess allierade som anses stå Indien nära. Motståndarna utgörs av de forna maoistrebellerna och det största oppositionspartiet, kommunistiska UML, som står närmare Kina.

Indien och Kina är båda intresserade av Nepal som en potentiell källa till vattenkraft.

Armén är satt i beredskap sedan en maoistisk utbrytargrupp utfört en rad attentat. Ett 30-tal sprängladdningar har desarmerats sedan i fredags enligt militären.

Den fattiga bergsnationen är starkt beroende av turism och bistånd. Mer än en femtedel av de 28 miljoner invånarna lever på mindre än motsvarande 2 USA-dollar per dag och delar av landet återhämtar sig fortfarande efter den förödande jordbävningen 2015 som krävde 9 000 människoliv.

Monarkin avskaffades 2008.

Valet sker i två omgångar, den andra hålls den 7 december.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?