1515
Annons

Första kvinnan på Mount Everest har biljett till rymden säkrad

För över 20 år sedan blev bergsklättraren och äventyraren Renata Chlumska den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest – en bedrift som hon fortfarande livnär sig på. Nu har hon en biljett till rymden säkrad. 

Bergsklättraren och äventyraren Renata Chlumska har biljetten till rymden säkrad.
Bergsklättraren och äventyraren Renata Chlumska har biljetten till rymden säkrad.Foto:Joey Abrait

Renata Chlumska skrev in sig i historieböckerna när hon den 5 maj 1999, 25 år gammal, blev den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Efter bedriften på jordens högsta berg har hon paddlat kajak och cyklat runt USA och blivit den första svenska kvinnan att bestiga de sju högsta bergstopparna i de sju världsdelarna, även kallat ”Seven Summits”.

I höst lanserar hon också sitt första klädmärke. Bland annat har overallen från bestigningen av Mount Everest 1999 fått nytt liv. I en dunjacka som släpps i begränsad upplaga finns en bit dun från Renata Chlumskas originaloverall broderad på insidan. 

”Jag har plockat ut dunet själv, jag skulle inte våga skicka iväg den. Det var häftigt att börja sprätta. Jag har suttit själv och sugit upp dunet med en liten dammsugare och lagt i små påsar. Jag hade ett hårnät under för att ingenting skulle försvinna.” 

Mellan sina stora expeditioner arbetar Renata Chlumska som bland annat guide och föreläsare. De senaste fem åren har hennes bolag Monocero AB omsatt i runda slängar 3 Mkr varje år, med en nettomarginal som växlat mellan 14 och 64 procent. 

”Det här året har varit väldigt omtumlande. En stor del av min verksamhet består av föreläsningar. Inom loppet av några dagar var hela min vår och höst avbokad. För mig har det varit ett sätt att ta tag i andra saker på listan. Jag behöver stilla min nyfikenhet hela tiden, även om det inte är stora expeditioner.”

Kliar det i fingrarna efter nya äventyr?
”Jag är väldigt hemmakär och trivs med min vardag. Det vore sorgligt om jag hela tiden längtade iväg. Jag får också mitt lystmäte i mitt företagande. Det finns många likheter mellan expeditionerna och att driva företag: planering, förberedelser och finansiering.”

Det spelar det ingen roll hur många berg som Renata Chlumska klättrar uppför eller hur titlar hon når. Den ständigt återkommande frågan är ”Vad är nästa äventyr?”. 

”Det hade varit lätt att jaga upp sig, men jag har aldrig känt den stressen. Mina expeditioner har varit stora och omfattande. Det är en investering både i tid, pengar och resurser, som jag har varit skicklig på att förvalta när jag kommit hem.” 

Kan du fortfarande försörja dig på en bedrift som är över 20 år gammal?
”Ja. Att vara den yngsta som bestigit Mount Everest eller den som gjort det snabbast är rekord som går att slå. Men att vara först är något som är bestående. Sen beror det så klart på hur man kan förvalta det. Men det är något som är historiskt och som fascinerar människor med de här höga bergen.”

Den 16 oktober är det 24 år sedan Renata Chlumskas dåvarande partner Göran Kropp cyklade från Skinnarviksberget i Stockholm, hela vägen till Nepal, och besteg Mount Everest utan syrgastuber. Tillsammans cyklade paret hela vägen tillbaka till Sverige igen. Några år senare, den 30 september 2002, fick Renata Chlumska beskedet över en satellittelefon att Göran Kropp omkommit i en klättringsolycka i USA. 

”Han lämnade ett stort tomrum. Med åren har jag insett att det inte bara var för mig, utan även för andra. De berättar att de blivit så inspirerade av honom, hur han lyckades med det omöjliga. De människorna som bevisar att det går är så viktiga. Jag minns honom med värme och glädje. Sorgen finns ju där, när jag föreläser nämner jag honom alltid. Jag vill hålla hans minne, och allt han lyckades åstadkomma, vid liv. Att han ska fortsätta att få inspirera.”

Men Renata Chlumska siktar också alltid framåt. För tio år sedan lånade hon 1,5 miljon kronor av banken och köpte en biljett med Richard Bransons Virgin Galactic, som ska anordna turistresor till rymden. Sedan dess har Renata Chlumska förberett sig på alla tänkbara sätt som finns som civil person – åkt stridsflygplan, tränat i en dynamisk flygsimulator och provat en vindtunnel. Projektet är kraftigt försenat, men testflygningarna har inletts igen. Renata Chlumska hoppades på att bli första svenska kvinna i rymden, en titel som den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir knep förra året. 

”Med tanke på hur länge jag väntat så har jag inte bråttom iväg. Jag vill se utsikten oavsett. Jag har betalt av lånet och har nytta av att det tagit lite tid. Det har gett mig något att fokusera kring, prata om och längta till. Det är inte helt oviktigt.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?