1515
Annons

Första hyperloop-turen avklarad – ”mjukare än jag förväntade mig”

Nu har den första bemannade resan med Richard Bransons supersnabba transportsystem Hyperloop genomförts. Med på den 500 meter långa – men ack så korta resan – var två av bolagets chefer. ”Det var mycket mjukare än jag förväntade mig”, säger Sara Luchian, chef för passagerarupplevelsen på Virgin Hyperloops, till New York Times.

Josh Giegel och Sara Luchian var de första passagerarna som som testat det supersnabba transportsystemet Hyperloop.
Josh Giegel och Sara Luchian var de första passagerarna som som testat det supersnabba transportsystemet Hyperloop.Foto:Virgin Hyperloop

15 sekunder tog det när Virgin Hyperloop på söndagen transporterade passagerare för första gången någonsin. Som mest nådde podden ”Pegasus” en hastighet på drygt 170 kilometer i timmen – vilket tog 6,25 sekunder att uppnå. Med på resan, som ägde rum på Virgin's DevLoop-testspår i Nevada-öknen utanför Las Vegas, var cheferna Josh Giegel och Sara Luchian, som fick åka 500 meter i den tvåsitsiga podden.

Hur var då omdömet efter den korta resan? Josh Giegel, teknologichef och medgrundare tyckte att det inte kändes ”mycket annorlunda än att accelerera i en sportbil”. Sara Luchian, chef för passagerarupplevelsen sa att ”det var mycket mjukare än jag förväntade mig”, enligt New York Times.

Den slutliga podden som ska tas i kommersiellt bruk kommer dock rymma upp till 28 passagerare. 

Hyperloop består av en ståltub med lågt lufttryck, i princip vakuum, för att minimera luftmotståndet. I tuben som kan byggas över eller under mark färdas kapslar som svävar över tubens botten med hjälp av magnetism i höga hastigheter. 

Just Virgin Hyperloop planerar att bygga ett nätverk av rör i vilka passagerarna kan transporteras i poddar med hastigheter runt 600 kilometer i timmen. Till exempel skulle en resa mellan New York och Washington ta cirka 30 minuter. Det skulle vara dubbelt så snabbt som en kommersiell jetflygning och fyra gånger snabbare än ett höghastighetståg, skriver Reuters.

Brittiska entreprenören Richard Branson.
Brittiska entreprenören Richard Branson.Foto:Hanna Wemmenhag

Virgin Hyperloop grundades som Hyperloop Technologies 2014, tills Richard Branson gick med i styrelsen 2017 och företaget bytte namn. 

Förra månaden meddelade företaget att det skulle bygga en anläggning på 500 miljoner dollar i West Virginia för att testa sitt supersnabba resesystem.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?