1515
Annons

Första attacken mot Kiev på tre veckor: ”Kanske är en symbolisk attack”

För första gången sedan början av juni har ryska luftangrepp riktats mot Kiev. Flera raketer har träffat staden, och bland annat har bostadshus nära stadskärnan träffats.

Kievs borgmästare uppmanar invånarna att vara på sin vakt och söka skydd.

Foto:Efrem Lukatsky

Bilder från platsen visar fasader med urblåsta fönster och tjock rök som stiger från husen.

Minst 14 raketer träffade Kiev på söndagsmorgonen, enligt myndigheterna. Sex människor har skadats och en person är död sedan ett niovåningshus träffats, rapporterar The Guardian. Bland annat har en sjuårig flicka och hennes mamma undsatts från rasmassorna, uppger borgmästaren Vitalij Klitjko.

”Var på er vakt, följ grundläggande regler som kan rädda liv”, uppmanar Klitjko på Facebook invånarna efter morgonens ryska attacker. 

Människor bör omedelbart uppsöka skyddsrum när de hör larmet, manar Klitjko, som också varnar för att publicera bilder omedelbart efter explosioner, utan invänta officiell information från myndigheter. Över 200 lägenheter är förstörda, säger han.

Det är första gången sedan den 5 juni som Kiev har utsatts för ryska flygangrepp.

Ryssland förnekar att man beskjutit civila mål, men meddelar att man slagit till mot en närliggande vapenfabrik.

Till journalister säger Klitjko att det ”kanske är en symbolisk attack” inför det stundande Natomötet i Madrid. Rysslands invasion av Ukraina står även i fokus för det pågående G7-mötet i Tyskland.

”Det är svårt att se morgonens attack mot bostadsområden i Kiev som någonting annat än en avsiktlig eskalering och en signal till G7-mötet”, skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

I samband med invasionens inledning försökte Ryssland inta den ukrainska huvudstaden, men de ryska styrkorna slogs tillbaka och tvingades i början av april till reträtt. De hårdaste striderna står i dag i regionen Donbass i öst, där staden Sievjerodonetsk precis har fallit i ryska händer. 

Nu står slaget om Sievjerodonetsk grannstad Lysytjank som under söndagen utsattes för intensiva luftangrepp.

”Förödelsen är väldigt omfattande – Lysytjank går nästan inte att känna igen”, skriver Luhanskguvernören Serhij Hajdaj i sociala medier. 

I grannlänet Donetsk har städerna Avdiivka, Kostiantynivka och Kurakhove under söndagen angripits med artilleri- och robotbeskjutning, uppger guvernören Pavlo Kyrylenko för den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Kyrylenko säger också att ryska styrkor närmar sig staden Slovjansk.

”Fienden följer sin taktik och försöker komma närmare våra försvarslinjer för att kunna använda sitt artilleri mot staden.”

Ryska raketer har också träffat en strategisk bro nära staden Tjerkasy, omkring 20 landmil sydväst om Kiev. Bron över floden Dnepr har varit en förbindelselänk för regioner i väst och fronten i öst, rapporterar The Guardian.

Tjerkasy har hittills varit relativt förskonat från ryska attacker.

Ett svek mot aktieägarna

När tillväxttakten börjar vika i Revolution Race väljer vd:n och grundaren Pernilla Nyrensten att lämna sin post. 

Det är ett svek mot aktieägarna som investerade i bolaget vid noteringen – en ny börs-vd ska vara långsiktig. 

Pernilla Nyrensten.
Pernilla Nyrensten.Foto:Magnus Gotander

Inför rapporten för fjärde kvartalet meddelade Pernilla Nyrensten att hon avgår som vd för Revolution Race, bara drygt ett år efter att hon tagit bolaget som hon själv har varit med och grundat till börsen. Den nuvarande styrelseordföranden, Paul Fischbein, kliver in som tillförordnad vd medan Pernilla Nyrensten ska sitta kvar som överrock i styrelsen och bevaka sin kommande efterträdare. 

Grundarens agerande kan inte beskrivas som annat än oansvarigt gentemot aktieägarna. När man tar ett bolag till börsen och plockar in stora mängder kapital från ägare tar man på sig ansvaret att leda bolaget i ett mer långsiktigt perspektiv.

Fram till fjärde kvartalet 2021/2022 har Revolution Race kunnat uppvisa en försäljningstillväxt på minst 50 procent kvartalsvis. Trots att försäljningsutvecklingen har varit stark sedan noteringen har aktien inte tagit fart.

När handeln drog igång på tisdagen var kurskollapsen ett faktum och drygt en fjärdedel av bolagets börsvärde gick upp i rök. Det får ses som ett ganska tydligt tecken på att marknaden känner sig sviken av Pernilla Nyrensten.

Hon slutar dessutom samtidigt som det börjar gå sämre för bolaget. I kvartalsrapporten som släpptes på tisdagen föll tillväxttakten tillbaka och försäljningen ökade endast med 16 procent. Det justerade rörelseresultatet försämrades samtidigt som lagret växer när tillväxttakten bromsar in. Utmaningarna lär bli större framöver efter att konsumentklimatet och detaljhandelsförsäljningen fallit tillbaka rejält i Tyskland som är bolagets viktigaste marknad. 

Pernilla Nyrensten har byggt upp Revolution Race under nio år och hyllades i fjol när hon som första kvinnliga grundare satt kvar som vd vid börsnoteringen. Kvartal efter kvartal har bolaget imponerat med en hög tillväxttakt och marginaler som andra i detaljhandelsbranschen bara kan drömma om. 

Men när marginalerna hotas av högre kostnader och tillväxttakten börjar vika väljer alltså grundaren och vd:n att lämna över ansvaret.

I en intervju med Di öppnar Pernilla Nyrensten dessutom för att hon och maken Niclas Nyrensten kan komma att sälja av aktier löpande. Genom sitt holdingbolag äger de 26,48 procent av det totala antalet aktier. För 20 procent av aktierna i Revolution Race har grundarparet gått med på en inlåsningsperiod om 1.080 dagar. 

Risken finns dock att bolagets största ägare Altor, kommer att lämna Revolution Race så småningom. Efter att inlåsningen löpte ut i samband med förra kvartalsrapporten är det fritt fram för storägaren att börja sälja av sitt innehav som i dag motsvarar 31 procent av aktierna i bolaget. 

Den osäkerhet som har skapats kring bolagets framtida ledning blir än värre i kombination med den överhängande risken att storägarna säljer av aktier. 

Att Pernilla Nyrensten inte väntar med att meddela sin avgång tills det finns en ny permanent vd på plats skapar än mer osäkerhet för ägarna som nu har fått se sitt aktievärde rasa.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera