Annons

Första arabiska kärnreaktorn i gång vid Abu Dhabi

Tre år försenat har Förenade arabemiraten nu startat arabvärldens första atomreaktor.

”Grattis till en historisk prestation”, skriver landets härskare Mohammad bin Rashid al-Maktoum på Twitter.

Mohammad bin Rashid al-Maktoum, Förenade arabemiratens premiärminister.
Mohammad bin Rashid al-Maktoum, Förenade arabemiratens premiärminister.Foto:Kamran Jebreili

Förenade arabemiraten har gott om olje- och gasreserver, men försöker liksom flera grannländer bredda sin energisektor genom att också storsatsa på bland annat solenergi.

Regionens första kärnkraftverk, Barakah, väster om Abu Dhabi ska bestå av fyra reaktorer, men det är bara en som är klar nu.

Bygget har letts av sydkoreanska Kepco och ska enligt medieuppgifter kosta runt 250 miljarder kronor.

När det första kontraktet skrevs 2009 beräknades invigningen kunna ske 2017.

Förseningar och fördyringar är vanliga när det gäller atomkraftsbyggen runtom i världen. Exempelvis fattade Finland 2002 beslut om att bygga landets femte reaktor, Olkiluoto 3. Den skulle stå klar 2009, men har nu kostat många miljarder mer än tänkt och är ännu inte färdig.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?