Annons

Förspel till storregion skjuts upp

Förspelet till den omdebatterade indelningen av landet i fler storregioner, sammanslagningen av länsstyrelser, skjuts upp ett år.

Det innebär att regeringens avsikt nu blir att länsstyrelserna och landsting slås samman till storregionerna Norrlands, Svealands och Västra Götalands län samtidigt den 1 januari 2019. Länsstyrelserna ska inte gå före, enligt vad det ansvariga statsrådet, civilminister Ardalan Shekarabi, uppger för SR-programmet Kluvet land.

Shekarabis pressekreterare Tobias Lundin Gerdås betonar att det som skjuts fram är länsstyrelsernas sammanslagning, inte landstingens.

Regeringen ska komma med en proposition till riksdagen i vår. Samtal med oppositionen om det förslag som utredarna Barbro Holmberg och Kent Johansson lade fram i somras har just inletts. Det är oklart om regeringen kan få majoritet i riksdagen för det förslag om sex storregioner utredarna har lagt fram. Flera partier anser att regionerna blir för stora.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?