Annons

Försökte utmana säljjätten – med ny plan lyfte sajten

Målsättningen att utmana köp- och säljsajten Blocket misslyckades.

Loppi tvingades tänka om. 

Med ett redan upparbetat varumärke och en tydlig målgrupp valde ägarna att göra om Loppi.se till en mötesplats för kvinnor som har eller väntar barn. 

Nu når de en miljon följare.

”Även om den ständiga teknikutvecklingen med appar, sociala medier, algoritmer och digitala tjänster skapar en massa nya möjligheter finns inga genvägar när det gäller att lyckas med kommunikation och marknadsföring. Du måste vara relevant och ha något intressant att berätta för din målgrupp."
”Även om den ständiga teknikutvecklingen med appar, sociala medier, algoritmer och digitala tjänster skapar en massa nya möjligheter finns inga genvägar när det gäller att lyckas med kommunikation och marknadsföring. Du måste vara relevant och ha något intressant att berätta för din målgrupp."Foto:Banfa Jawla
Foto:Banfa Jawla
Foto:Banfa Jawla

Loppi.se startade som ett försök att utmana Blocket med försäljning av barnsaker på nätet. Katarina Bergegård och Charlotta Wågert grundade köp- och säljsajten och målgruppen var framför allt kvinnor mellan 20 och 45 år som har eller ska ha barn. 

"Barnprylar omsätts väldigt mycket på andrahandsmarknaden och vi tyckte det var en toppenidé", säger Katarina Bergegård, vd för Loppigruppen. 

I ett tidigt skede började de jobba med bloggar för att få fotfäste i rätt målgrupp. För att bygga upp och finansiera varumärket samarbetade de med en rad annonsörer som ville nå samma publik. 

De lanserade bland annat Dagispåsen, med ett urval av prover och erbjudanden från olika varumärken där annonsörer fick köpa plats i påsen som delades ut gratis på barnmässor och flera av Åhléns varuhus.

"Det gjorde vi för att samla in e-postadresser så att vi kunde sprida varumärket och skapa en kunddatabas. Och när vi ville sprida Loppi på det här sättet hittade vi andra intäktsmöjligheter och inledde samarbeten med fler och fler annonsörer", säger Katarina Bergegård. 

Men verksamheten gick inte som de hade hoppats. 

"Blocket är Sveriges största sajt. Det är ju jättetufft att gå upp mot en sådan stor spelare", säger Katarina Bergegård. 

Efter knappt tre år ekade frågan: vad gör vi nu?

”Vi hade ändå arbetat upp ett varumärke. Vi hade många bra relationer med marknadschefer och annonsörer som uppenbarligen också tyckte om det vi gjorde. Vi bestämde oss att sadla om och driva ett modernt mediebolag för samma målgrupp som tidigare.”

Ursprungsidén med köp och sälj tonades ned och Loppi erbjöd i stället en digital plattform där man kan läsa bloggar, lyssna på poddar och ta del av redaktionellt innehåll, som handlar om allt som kan vara intressant för kvinnor som har eller vill ha barn. 

Innehållet skapas av Loppis skribenter och så kallade influencers. I deras inlägg säljer Loppi olika lika typer av annonslösningar för annonsörer som vill marknadsföra sina tjänster eller produkter för den nischade målgruppen. 

”Det moderna digitala mediebolag som vi är i dag är en konsekvens av en idé som inte flög. Under resans gång insåg vi att det var det här vi borde satsa på”, säger Katarina Bergegård. 

För att expandera och öka räckvidden köpte Loppi de konkurrerande sajterna Vimedbarn och Myshowroom. Förutom Loppi.se har de nu två sajter som länkar till varandra så läsarna kan ta del av Loppigruppens alla kanaler. 

I hela nätverket har de 450.000 till 500.000 unika besökare per vecka. Tillsammans med sina influencers, som har ett en stor skara läsare, har de en miljon följare. Loppi samarbetar bland annat med influencerna Paula Rosas och Johanna Kajson, som i dag är två av deras större profiler. 

"Vi fungerar både som influencernas agent och som deras plattform för sina bloggar", säger Katarina Bergegård. 

Katarina Bergegård har en utbildning inom media och kommunikation på Stockholms universitet och var tidigare informationschef. Innan Loppi drev hon pr-byrån Mahir som hon grundade tillsammans med Fredrik Pallin 2001. 

Där var hon verksam fram till 2009, när hon bestämde sig för att starta Loppi tillsammans med Charlotta Wågert, som köptes ut i början av året då Katarina Bergegård blev ensam ägare av bolaget.  

Nu vill Loppi växa vidare. Marknadsföring genom influencers har blivit populärt, och fortsätter öka. 

"Jag tror att vi ska fortsätta att vara nära marknaden och ha örnkoll på målgruppen, på så sätt hjälper vi våra kunder att skapa bra kommunikation och marknadsföring utifrån det", säger Katarina Bergegård. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera