ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Försökte lura till sig 120 miljoner – nu åtalas Trustormannen

  • Den misstänkte 51-åringen Thomas Jisander, som numera heter Thomas Johansson, med sin advokat Tavi Tuula. Foto: Thomas Johansson/TT

Finansmannen Thomas Jisander åtalades i dag för ekobrott i Göteborgs tingsrätt. Detta sedan Jisander, som tidigare har dömts till fängelse för sin inblandning i den så kallade Trustorhärvan, försökt lura till sig ett lån på 120 miljoner kronor, skriver ekot. 

Tillsammans med en annan man i 40-årsåldern har Thomas Jisander, genom sitt bolag hemmahörande i Göteborg, ansökt om ett lån på 120 miljoner svenska kronor av norska Eksportkreditt. 

I låneansökan har man lämnat osanna uppgifter och därmed försökt vilseleda det norska bolaget. Skälet man ska ha uppgett är att lånet skulle användas för att utveckla en bank på internet, en bank som inte existerade, enligt vice chefsåklagare Henric Fagher. 

Både Thomas Jisander och den andre mannen nekar dock till anklagelserna. 

"Det är korrekta uppgifter som har lämnats. Min klient nekar till brott. Han menar att det är frågan om ett sedvanligt investerings- och utvecklingsprojekt som han har varit involverad i", säger Jisanders försvarsadvokat Taavi Tuula till Ekot. 

Thomas Jisander, som i dag heter Thomas Johansson, har tidigare varit inblandad i en stor ekobrottshärva i slutet av 1990-talet. Då fördes hundratals miljoner kronor från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Detta kom att kallas för Trustorhärvan och för sin inblandning dömdes Jisander till fängelse i 1,5 år.

Det var i november förra året som fransk polis grep Jisander efter ett samarbete mellan myndigheter i flera länder.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies